Skip to main content
NL
Pro League

Tweede editie van Business School start

Aan de Universiteit Antwerpen wordt vandaag de aftrap gegeven van de 2de jaargang van de Pro League Business School. Meer dan 50 clubleiders en -medewerkers én ook enkele profspelers uit de Pro League tekenen present. Zij zullen de komende maanden in 10 boeiende lesdagen meegenomen worden in een boeiend curriculum dat zowel het hedendaagse voetbal behandelt als dieper ingaat op management skills. De Business School is een samenwerking tussen de Universiteit Antwerpen en de Pro League, onder coördinatie van Professor dr. Robby Houben en is één van de speerpunten uit Football First, het toekomstplan voor het Belgische professionele voetbal dat in juni 2022 gelanceerd werd. 

Het duurzaam versterken van het management van de professionele voetbalclubs was één van de doelstellingen die in juni 2022 naar voor werd geschoven in Football First, het toekomstplan voor het Belgische professionele voetbal. Die ambitie kreeg vorm in de Pro League Business School, een voetbalopleidingsinstituut, dat door professor Robby Houben en het management van de Pro League werd opgezet en in 2023 zijn eerste editie kende. 75 clubleiders en medewerkers werden vergast op nationale en internationale docenten en experts die inzichten boden over over thema’s zoals financieel management,good governance, ethiek, mediarechten, sponsoring, duurzaamheid, maar ook leadership en andere soft skills. Lorin Parys, CEO van de Pro League en deelnemer van de eerste editie, kijkt al uit naar de aftrap van de 2de jaargang. “De waardering van de deelnemers van de eerste editie was zeer groot en met het programma van deze 2de cyclus leggen we de lat zo mogelijk nog hoger. Niet alleen brengen we weer internationale autoriteiten in hun vakgebieden naar de Business School om inzichten uit te wisselen met onze clubleiders en -medewerkers, het programma voorziet ook concrete cases uit het werkveld  met panels met clubleiders, spelers en makelaars, getuigenissen van spelers zoals Jan Vertonghen, Mats Rits, Simon Mignolet en Janice Cayman of inzichten uit het wielrennen en basket van Tomas Van Den Spiegel. De eerste 2 dagen worden alvast stevig inzet met een panel met zwaargewichten van FIFA, FIFPRO, European Leagues, Union of European Clubs, European Football Agents Association en Football Supporters Europe en een debat tussen Javier Tebas, voorzitter van La Liga en Bernd Reichart, CEO van A22, het bedrijf achter de Super League.”

Met het debat tussen Javier Tebas en Bernd Reichart, beide protagonisten op de breuklijnen van het Europese clubvoetbal, scoort de Pro League Business School een mondiale primeur, bewijs van de internationale waardering die de Business School in haar 2de jaargang al krijgt. Coördinator Robby Houben is dan ook erg tevreden; “We zijn er weer in geslaagd een bijzonder sterk programma aan onze clubs aan te bieden, met onder meer een ongezien en mondiaal exclusief debat over de toekomst van het clubvoetbal tussen Bernd Reichart, CEO achter de Super League, en Javier Tebas, voorzitter van La Liga. Met de Pro League Business School blijven we ons zo inzetten om de Belgische clubs te helpen zich klaar te stomen voor de bedrijfsmatige uitdagingen van de toekomst. We verwelkomen dit jaar ook een delegatie spelers. Op die manier ondersteunen we de spelers die na hun actieve loopbaan potentieel een managementpositie in een club ambiëren.”

De Pro League Business School telt 10 lesdagen van keynotes, debat en uitwisseling tussen 15 januari en 4 juni, meer dan 80 deelnemers en alumni en sprekers van België tot Italië, de UK, Spanje, US, Kroatië, Zwitserland,.. en testimonials van spelers, sponsors, clubleiders en alumni. Elke Pro League club zal op het einde van de derde cyclus minstens respectievelijk 3 (JPL) of 2 (CPL) medewerkers tellen die het certificaat behaalden. Op deze manier bouwt de Pro League aan een duurzaam en kwalitatief management voor de profclubs in ons land.