Skip to main content
NL
Pro League

Pro League sterk vertegenwoordigd op Africa en Asian Cup

Liefst dertig Pro League-spelers verdedigen de eer van hun natie op een groot internationaal toernooi, waarvan 10 op de Asian Cup in Qatar en 20 op de Africa Cup in Ivoorkust. De Pro League is niet alleen een van de best vertegenwoordigde Europese liga’s, maar levert ook bijna de jongste delegatie af.

De aanwezigheid van de Pro League op twee grote landentoernooien valt op, vooral in Qatar waar tot 10 februari de Asian Cup plaatsvindt. Onze Belgische competities zijn er samen met Schotland hofleverancier uit Europa. Met tien vertegenwoordigers doet niemand beter. 

Bovendien is de gemiddelde leeftijd van de Pro League-ambassadeurs 24 jaar en 223 dagen. Dat is de jongste garde van alle UEFA-competities, wat onze positie als kweekvijver voor talent alleen maar onderstreept. Nog eens 18 spelers op de Asian Cup hebben in het verleden voor en Pro League-team. Zo kwam in totaal 4,5 procent van alle spelers in Qatar ooit in actie op Belgische bodem: geen enkele Europese liga doet beter.

 

Ook op de Africa Cup, die tot 6 februari duurt, kan je niet naast de Pro League kijken. Twintig spelers zakten af naar Ivoorkust om hun land te vertegenwoordigen, wat van België het vijfde Europees land maakt in aantal ambassadeurs na Frankrijk (86), Engeland (31), Turkije (29) en Spanje (22). 

KRC Genkt en KAA Gent hofleveranciers

Nog eens 65 spelers op de Africa Cup speelden ooit in de Jupiler Pro League of Challenger Pro League, waardoor in totaal 85 Afrikaanse vertegenwoordigers - ofwel 15,4 procent - een verleden hebben in de Belgische profcompetities. Enkel Frankrijk doet beter.

Tot slot: KRC Genk en KAA Gent zijn Belgische hofleveranciers met elk 4 vertegenwoordigers op de Africa Cup en Asian Cup, gevolgd door Union Saint-Gilloise (3). In totaal hebben 12 Jupiler Pro League-teams een ambassadeur. Ook de Challenger Pro League is afgevaardigd met 5 spelers.