Skip to main content
NL
Pro League

Bart De Smet verkozen tot voorzitter Pro League

Onafhankelijk bestuurslid Bart De Smet is donderdag door de Algemene Vergadering van de Pro League benoemd tot voorzitter. Zijn mandaat loopt voor een termijn van drie jaar.

Het voorzitterschap van de Pro League was sinds eind 2021 vacant na het vertrek van Peter Croonen (KRC Genk). Lorin Parys combineerde zijn functie als CEO tijdelijk met het mandaat van uitvoerend voorzitter, maar was zelf vragende partij om het voorzitterschap af te dragen om de regels van goed bestuur te volgen. Het management van de Pro League schoof Bart De Smet naar voren en de clubs keurden dat voorstel donderdag goed. 

Bart De Smet: “Ik wil alle clubs bedanken voor het vertrouwen dat ze mij via dit mandaat toekennen. Het getuigt van good governance dat de functies van CEO en voorzitter nu duidelijk opgesplitst zijn. Vanuit mijn nieuwe rol en met mijn ervaring in het bedrijfsleven zal ik het management van de Pro League zo goed mogelijk ondersteunen om het Belgisch voetbal verder te doen groeien, zoals ik dat het voorbije jaar ook al trachtte te doen als onafhankelijk bestuurder.” 

Lorin Parys: “De aanstelling van Bart De Smet als voorzitter vormt het sluitstuk van de hervorming van onze structuur, waarvan de krijtlijnen in Football First geschetst werden. Bart De Smet toonde zich het voorbije jaar een aanwinst voor onze Raad van Bestuur en de stemming bewijst dat de clubs dezelfde mening zijn toegedaan. Samen het bestuur, de clubs en het management gaan we nu volop verder aan de slag voor een sterk Belgisch professioneel voetbal, in de sport en in de samenleving.

Bart De Smet verdiende zijn strepen in de financiële sector en is vandaag voorzitter van verzekeringsgroep Ageas en vicevoorzitter van de Volley League. Daarnaast zit hij de Belgische commissie corporate governance voor en zetelt hij bij Guberna, het Instituut voor Bestuurders.

De 66-jarige Leuvenaar arriveerde in september 2022 bij de Pro League als onafhankelijk bestuurder, samen met Bozar-directeur Isabelle Mazzara.