Skip to main content
NL
Jupiler Pro League

Beslissing Licentiecommissie KBVB: transferverbod voor Standard de Liège

De Licentiecommissie van de KBVB, het onafhankelijke controleorgaan voor het Belgisch profvoetbal, hield op woensdag 20 december een nieuwe zitting rond de tussentijdse controles. Daarbij kreeg Standard de Liège een transferverbod opgelegd en een vermindering van 2 spelers ouder dan U21 op de Squad Size Limit.

In 2021 werd het licentiesysteem hervormd. De eenmalige jaarlijkse controle van de licentiedossiers werd uitgebreid met een systeem van permanente opvolging. Clubs kregen een licentierapport met voorwaarden mee, bijvoorbeeld wanneer ze schulden zou torsen. De momentopname werd zo ingeruild voor een tussentijdse monitoring die bijsturing door het seizoen mogelijk maakt. 

Het continue proces impliceert dat de Licentiecommissie of het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) ook doorheen het seizoen sancties kan opleggen aan een profclub waar een aantal indicatoren op rood komen te staan. Hiertoe wordt in een brede waaier aan disciplinaire maatregelen voorzien, gaande van een transferverbod, het beperken van de spelerskern, financiële boetes, puntenaftrek, enzovoort. De licentie zelf kan doorheen het seizoen niet worden ingetrokken.

Bij de toekenning van de licentie voor het seizoen 23-24 werden voorwaarden opgelegd aan Standard de Liège. Bij een tussentijdse zitting op 20 december van de Licentiecommissie werd vastgesteld dat de Luikse club de opgelegde voorwaarden niet was nagekomen. Standard werd conform artikel P7.42 van het bondsreglement gesanctioneerd met een vermindering van 2 spelers ouder dan U21 op de Squad Size Limit en een voorlopig transferverbod

De licentiecommissie is een onafhankelijk controleorgaan en opereert autonoom van de Pro League. Deze sanctie gaat onmiddellijk in voor beide clubs.  De Pro League neemt kennis van de sancties voor beide clubs en zal de puntenaftrek doorvoeren in de rangschikking van de Challenger Pro League.