Skip to main content
NL
Pro League

Carrièrepad van 45 EK-gangers liep via Pro League

Van de 622 voetballers die opgeroepen zijn voor de 24 landen op het EK in Duitsland, zijn er 45 die ooit in hun carrière op de Belgische velden hebben gestaan. In 15 selecties werd minstens één speler opgeroepen wiens carrière via de Pro League verliep. Twaalf spelers maakten het voorbije seizoen nog het mooie weer in de Jupiler Pro League.  

Uiteraard supporteren we straks allemaal voor de Rode Duivels, die met Zeno Debast, Jan Vertonghen en Maxime De Cuyper drie Pro League-spelers op het wedstrijdblad hebben staan. Behalve België namen ook Oostenrijk, Polen, Slovakije, Oekraïne en Denemarken enkele voetballers uit onze Jupiler Pro League mee op in de selectie.

Van die 6 landen is de Belgische vertegenwoordiging het grootste bij de Denen, die met Anders Dreyer, Kasper Schmeichel, Kasper Dolberg, Thomas Delaney en Andreas Skov Olsen liefst 5 Pro League-voetballers selecteerden. De Belgische hofleverancier op het EK is opnieuw RSC Anderlecht (6 spelers), gevolgd door Club Brugge (3), Royale Union Saint-Gilloise (1), KRC Genk (1) en KVC Westerlo (1). 

Made in Pro League

Vandaag opent gastland Duitsland het Europees kampioenschap voetbal en zien we dus mogelijks Deniz Undav al meteen aan het werk. De Player of the Season van het seizoen 2021-2022 scoorde voor Union zowel in de Challenger Pro League als in de Jupiler Pro League aan de lopende band. Undav is één van de 45 spelers met een Belgisch verleden die opgeroepen zijn voor hun land. Ook tegenstander in de openingsmatch Schotland heeft met Jack Hendry en Lawrence Shankland twee ex-spelers in de rangen.

Liefst 63 procent van de EK-landen heeft dus een voetballer geselecteerd die nu of in het verleden op de Belgische velden zijn kunstjes liet zien. Enkel de grote 5 competities zijn beter vertegenwoordigd, wat de opleidingsfunctie en doorstromingsmogelijkheden van de Belgische competities in de verf zet. Van die 45 passeerden er 20 via RSC Anderlecht, onder wie Romelu Lukaku, Youri Tielemans, Bart Verbruggen en Aleksandar Mitrovic. Geen enkel Belgisch team komt ook maar in de buurt van dat aantal.

Dit artikel is gebaseerd op data van statistiekpartner Opta.