Skip to main content
NL
Pro League

Wat verandert er in het seizoen 2024-2025?

Het nieuwe seizoen nadert met rasse schreden! Terwijl onze clubs zich voorbereiden om hun ambities waar te maken en hun fans in de best mogelijke omstandigheden te ontvangen, stelt de Pro League alles in het werk om haar competities in 2024-2025 vlot te laten verlopen. Er zijn bijvoorbeeld een aantal nieuwe regels die in voege treden met een impact op onze clubs. Hieronder een overzicht!

Nieuw format in de Lotto Super League

De belangrijkste wijziging voor het nieuwe seizoen heeft impact op de Lotto Super League. In tegenstelling tot bij de mannen, is daar wel een nieuw format goedgekeurd. Het hoogste niveau in het vrouwenvoetbal gaat door met 8 in plaats van 10 deelnemers. Om ervoor te zorgen dat onze clubs voldoende wedstrijden spelen doorheen het seizoen, werd een nieuw format bepaald voor de Lotto Super League. 

Afschaffing reviewcommissie

Vanaf 1 juli 2024 is de reviewcommissie, die kon optreden bij afwezigheid van een Video Assistant Referee en enkel nog actief was in de Challenger Pro League, afgeschaft. De reviewcommissie had de bevoegdheid om op basis van televisiebeelden opzettelijke zware fouten of zwaar misplaatse gedragingen op het speelveld te bestraffen.

In afwachting van verdere innovatieve ontwikkelingen, zal de match delegate een grotere/actievere rol spelen in het rapporteren van dergelijke zware fouten of misplaatste gedragingen op het speelveld.

Transferperiodes 

De zomertransferperiode zal dit seizoen opnieuw op 6 september om 23u59 eindigen. De wintertransferperiode voor komend seizoen zal ingaan op 7 januari 2025 en eindigen op 3 februari 2025 om 23u59, net als in de grootste Europese competities.

Klachten spelleiding

De regels met betrekking tot klachten ingeval van schending van de spelregels door de scheidsrechters en de mogelijke gevolgen daarvan werden voor het profvoetbal, conform de regelgeving van FIFA en UEFA, geschrapt uit het Bondsreglement. 

Bijgevolg zijn de beslissingen van de scheidsrechter tijdens of naar aanleiding van de wedstrijd definitief en kan de uitslag van een wedstrijd niet gewijzigd worden voor of door een fout van de scheidsrechter, noch kan een wedstrijd in het profvoetbal om deze reden herspeeld worden.

Beker van België - vrouwen

Ook het vrouwenvoetbal ondergaat enkele belangrijke veranderingen. Naast het aangepaste competitieformat van de Lotto Super League professionaliseren we de Beker van België. Zo mag iedere club maximum één ploeg (verplicht de A-ploeg van de club) inschrijven en stromen de Lotto Super League-clubs pas in vanaf de achtste finales.

Daarnaast zijn ook de algemene, de sportieve en de financiële minimale licentievoorwaarden aangescherpt om de kwaliteit en de professionaliteit van het vrouwenvoetbal in België te verbeteren. Deze reglementswijzigingen liggen in lijn met het strategisch plan vrouwenvoetbal en onderstrepen de inspanningen om het vrouwenvoetbal naar een nog hoger niveau te tillen.