Skip to main content
NL
Lotto Super League

Nieuw format met 8 ploegen in Lotto Super League

Er zullen eind augustus 8 teams aantreden in de Lotto Super League. KVC Westerlo Ladies maakt de sprong naar het hoogste niveau in het vrouwenvoetbal. Ontdek hier het vernieuwde format voor het seizoen 2024-2025.

De Pro League stelde in maart haar strategisch plan vrouwenvoetbal voor en werkt vanaf volgend seizoen voort aan de uitbouw van de Lotto Super League. Voor KV Mechelen, Sporting Charleroi en Fémina White Star Woluwe vergt dat plan op dit moment te veel investeringen. Daarom kozen zij er voorlopig voor om een stap terug te zetten.

Reguliere competitie van 21 speeldagen

KVC Westerlo waagt de sprong naar de Lotto Super League wel, waardoor de competitie in 2024-2025 doorgaat met 8 in plaats van 10 deelnemers. Om ervoor te zorgen dat onze clubs voldoende wedstrijden spelen doorheen het seizoen, werd een nieuw format bepaald. De fans van de Lotto Super League krijgen volgend seizoen zo nagenoeg elk weekend een topmatch voorgeschoteld.

De reguliere competitie bestaat volgend seizoen uit 3 rondes: een traditionele heen- en terugronde, waarbij elk team 7 thuismatchen afwerkt, en één extra ronde. Dat geeft een totaal van 21 reguliere speeldagen. Het is de top 4 van het afgelopen seizoen die een extra thuismatch krijgt. In 2024-2025 zijn dat dus RSC Anderlecht, Standard Fémina, OH Leuven Women en Club YLA.

Na de reguliere competitie splitsen we de 8 clubs op in twee groepen van 4. In Play-off 1 neemt de top 4 het in een heen- en terugronde (6 speeldagen) tegen elkaar op voor de titel. De nummers 5 tot en met 8 spelen onderling ook nog eens 6 matchen. Voor aanvang van de play-offs worden de punten nog steeds gehalveerd. Wie na in totaal 27 matchen op kop staat, mag zich landskampioen van België noemen.

OHL - Club YLA op openingsspeeldag

De Lotto Super League start in het weekend van 30 augustus, met KAA Gent - KRC Genk. Een dag later krijgen we een heruitgave van de bekerfinale, Club YLA tegen OHL Women. KVC Westerlo debuteert in de Lotto Super League voor eigen publiek tegen zevenvoudig landskampioen RSC Anderlecht. Tot slot ontvangt Standard Fémina de vrouwen van Essevee.

Op speeldag 2 moet de eerste topper van het seizoen, RSCA Women - Club YLA, meteen uitgesteld worden. De Brusselse vrouwen spelen dat weekend de terugmatch in de eerste kwalificatieronde van de Champions League. Niet getreurd, want diezelfde speeldag treffen ook OHL Women en Standard Fémina elkaar. Een week later staat de Classico op Sclessin op het menu.

De play-offs starten op 11 april 2025. Uiterlijk op zaterdag 17 mei 2025 weten we of RSC Anderlecht zichzelf voor de achtste keer op rij opvolgt. Elke speeldag wordt minstens één match live uitgezonden, telkens op zaterdag om 13u30. Dat zijn voor de eerste drie speeldagen achtereenvolgens Club YLA - OHL, OHL - Standard en Standard - RSCA.

De rest van de kalender kan pas bepaald worden zodra we weten of RSC Anderlecht zich plaatst voor de volgende voorronde van de Champions League. Dat geldt ook voor de inhaalmatch tussen RSCA Women en Club YLA. De kalender van de play-offs maken we op woensdag 2 april 2025 bekend tijdens een mediadag.