Skip to main content
NL
Pro League

Lorin Parys verkozen in Raad van Bestuur European Leagues

De Algemene Vergadering van de European Leagues in Riga heeft Lorin Parys vandaag verkozen tot bestuurder van de organisatie van Europese professionele voetballiga’s. European Leagues is gebaseerd in Nyon, Zwitserland en vertegenwoordigt de belangen van 39 liga’s uit 33 landen en meer dan 1.000 clubs. European Leagues werkt met UEFA, FIFA en andere voetbalorganisaties om de toekomst van het Europese professionele voetbal uit te tekenen. “Ik ben blij met de erkenning van de Europese collega’s,” zegt Lorin Parys. “Er staat veel op het spel voor onze Belgische clubs met onder andere de verdeling van het Europees prijzengeld voor de periode van 2024 tot 2027 en ik ben blij dat we met de Pro League mee kunnen wegen op Europees vlak.

België stond in 2005 mee aan de wieg van European Leagues. De CEO van de Pro League is de tweede Belg ooit, na Jean-Marie Philips, die zetelt in de Raad van Bestuur. Die telt onder meer Luigi De Siervo, CEO van Serie A, Marc Lenz, CEO van de Deutsche Fussball Liga, Mathieu Moreuil van de Premier League en Benjamin Viard van de LFP en vertegenwoordigers van een aantal andere liga’s. Onze CEO werd samen met Neil Doncaster, CEO van de Scottish Professional Football League verkozen met een mandaat tot 2025.

Lorin Parys: “De belangrijkste evoluties van het hedendaagse voetbal worden beslist op Europees en internationaal vlak, zoals we met ons Belgisch toekomstplan Football First al erkend hebben. Zo heeft de hervorming van de Europese competities bijvoorbeeld een grote impact op onze kalender. In de volgende weken moeten we belangrijke beslissingen nemen over de verdeling van de 4,4 miljard Europese UEFA-middelen voor de periode 2024-2027 en die zijn cruciaal voor onze clubs. European Leagues is erin geslaagd om het bedrag dat clubs die niet deelnemen aan Europese competities krijgen, op te krikken van 130 miljoen in 2021 tot 308 miljoen in 2024-2027. De discussie gaat nu over de criteria om die 308 miljoen te verdelen en dat is een belangrijk debat voor ons.

Daarnaast worden de criteria voor het prijzengeld dat deelnemende clubs aan de Europese competities krijgen, hervormd en gebaseerd op drie pijlers. En ook dat is cruciaal voor onze clubs. Er komt een groter gedeelte dat gelijk verdeeld wordt onder alle deelnemende clubs. Het tweede criterium is gebaseerd op de sportieve prestatie in de Champions, Europa of Conference League. Het huidige criterium van de zogenaamde ‘market pool’ - dat te maken heeft met de grootte van de mediamarkt - en dat van de historische coëfficiënt wordt hervormd in een derde pijler. Die discussie moet voor het begin van volgend jaar beslecht zijn en dan is het belangrijk dat ook de belangen van de Belgische clubs kunnen verdedigd worden. Daarnaast is het interessant om Europees samen te werken rond onderwerpen zoals duurzaamheid, veiligheid,  relaties met het beleid en het tegengaan van piraterij.