Skip to main content
NL
Pro League

Met 3 in de Europa Conference League: Union SG, Club Brugge en KAA Gent overwinteren

Royale Union Saint-Gilloise, Club Brugge en KAA Gent voetballen in 2024 in de knock-outfase van de UEFA Europa Conference League. KRC Genk en Royal Antwerp FC overwinteren niet Europees. Dat is het resultaat van de Europese groepsfases. Tot dusver verzamelden de Belgische clubs dit seizoen 11.600 punten voor de coëfficiënt, waardoor we inlopen op Portugal en Nederland in de landenranglijst. 

Onze Belgische vertegenwoordigers in Europa beleefden een mooie zesde en laatste speeldag van de groepsfase. Royal Antwerp FC pakte zijn eerste overwinning ooit in het kampioenenbal, na een onwaarschijnlijk slot tegen vijfvoudig Champions League-winnaar FC Barcelona (3-2). En ook Royale Union Saint-Gilloise legde een absolute grootmacht over de knie in de Europa League. FC Liverpool ging met 2-1 voor de bijl.

Union eindigt ondanks de stunt als derde in de poule en plaatst zich voor de zestiende finales van de UEFA Europa Conference League, samen met KAA Gent. De Buffalo’s verloren de leidersplek in hun groep aan Maccabi Tel Aviv na een 3-1 nederlaag. Club Brugge verdedigde tegen Bodo/Glimt (3-1) de eerste plaats in de poule met glans en gaat rechtstreeks door naar de achtste finales.

KRC Genk zette het Servische Cukaricki opzij (2-0) in de Europa Conference League, maar dat volstond niet om zich te plaatsen voor de volgende ronde. The Great Old was al uitgeschakeld in de Champions League en deed zich dus enkel een fantastische eerredder cadeau.

Resultaten loting

Union Saint-Gilloise neemt het in de play-offs van de UEFA Europa Conference League op tegen het Duitse Frankfurt. Voor KAA Gent kwam Maccabi Haifa, de club van ex-Buffalo's Rami Gershon en Kenny Saief, uit de loting die uitgevoerd werd in Nyon. 

De heenmatchen vinden op 15 februari plaats en de terugmatchen op 21 en 22 februari. Union speelt eerste thuis, KAA Gent begint op verplaatsing. Club Brugge komt pas in de achtste finales opnieuw in actie.

Antwerp redde de eer tegen FC Barcelona.

De Europese voetbalbond houdt op basis van de prestaties in de UEFA-competities over de laatste vijf seizoenen een landenranglijst bij. Aan de hand van deze ranking worden de Europese tickets verdeeld over de verschillende competities. Deze zogenaamde coëfficiënt is dus belangrijk, want hoe hoger je land geplaatst is, hoe beter de Europese tickets.

Rechtstreeks Champions League-ticket

Met voorlopig 11.600 punten liggen de Belgische clubs niet alleen op koers om het coëfficiëntenrecord van vorig seizoen (14.200 punten) te benaderen. Ons land staat steviger op de achtste plek en verkleint de kloof op de landen die vlak boven ons staan. Portugal (7e) behaalde voorlopig 7.833 punten en Nederland (6e) 8.600 punten.

Na Italië, Engeland, Duitsland en Spanje scoorden de Belgische teams tot dusver zelfs het best in Europa. Daardoor is de top 10 - met opnieuw een rechtstreeks ticket voor de groepsfase van de Champions League in het seizoen 2025-2026 - nu nog slechts een formaliteit. Ook volgend seizoen is de landskampioen al rechtstreeks geplaatst voor het kampioenenbal.

Stand van zaken (15.12.2023)