Skip to main content
NL
Pro League

Minuut stilte voor Zweedse slachtoffers in Brussel

Komend weekend worden alle wedstrijden in België voorafgegaan door een minuut stilte ter ere van de twee Zweedse supporters die om het leven zijn gekomen bij een terroristische aanslag in Brussel.

De terreuraanval van maandag 16 oktober op dompelt de hele voetbalwereld in diepe rouw. Vlak voor de EK-kwalificatiewedstrijd tussen België en Zweden in het Koning Boudewijnstadion zijn twee Zweedse fans om het leven gebracht. De Pro League en haar clubs, alsook de Koninklijke Belgische Voetbalbond en hun vleugels Voetbal Vlaanderen en ACFF, willen hun medeleven betuigen aan de naasten van de slachtoffers. 

Lorin Parys, CEO van de Pro League: “Het raakt ons diep dat twee voetbalfans, te gast in ons land, om het leven zijn gebracht terwijl ze hun passie voor het voetbal wilden gaan beleven. Onze sport hoort net mensen van over de hele wereld te verenigen, zelfs en vooral in de meest turbulente tijden. Daarom zal er volgende wedstrijddag een minuut stilte worden gehouden op de Belgische en Zweedse voetbalvelden. Met dit gebaar willen we onze solidariteit betuigen met de getroffen supporters en hun families en met alle onschuldige slachtoffers van conflicten en geweld."

"Maandag 16 oktober staat in ons geheugen gegrift als de dag dat de voetbalwereld in zijn hart werd geraakt, maar ook als de dag dat rivaliteit plaats maakte voor eenheid en samenhorigheid”, aldus Manu Leroy, CEO ai van de KBVB. “De match werd gestaakt, maar het verdriet zal blijvend worden meegedragen. Daarom willen we ook komend weekend onze Zweedse vrienden tonen dat we hen steunen, en hun verlies mee dragen. Want net dat is de kracht van voetbal: mensen samenbrengen, over de grenzen heen."

Herdenking voor de Zweedse slachtoffers.

Ook in de Zweedse Allsvenskan en Superettan wordt komend weekend een minuut stilte gehouden. "Er zijn geen woorden die ons verdriet kunnen beschrijven over wat er in Brussel is gebeurd. Er zijn geen winnaars. We zijn enorm dankbaar voor de steun van de Belgische Pro League en hun collega's. Voetbal brengt mensen samen en werkt als een verenigende kracht op momenten als deze", zegt Johan Lindvall, CEO van de Zweedse Profliga's.

"De Belgische voetbalbond en de Belgische supporters hebben ons al veel enorm gesteund sinds de tragische gebeurtenissen van maandagavond. Dat het ganse Belgische voetbal ons wil vervoegen in een minuut stilte voor de slachtoffers stemt ons bijzonder dankbaar. Met dit gebaar toont het Belgische voetbal zijn solidariteit met de zweedse slachtoffers en hun nabestaanden. We houden er ook aan als Zweedse voetbalbond om de Belgische politiediensten en de Belgische voetbalorganisaties te bedanken voor hun uitstekende werk, de samenwerking en hun empathie", zegt Håkan Sjöstrand, CEO van de Zweedse voetbalbond.