Skip to main content
NL
Pro League

Omhaal Wesley Sonck verkozen tot knapste Pro League doelpunt allertijden…

BRUSSEL, 01/06/2023 – De voetbalfans hebben beslist: Wesley Sonck scoorde het mooiste Pro League doelpunt allertijden. De omhaal van de gewezen Rode Duivel in de winter van 2010 kreeg de meeste stemmen van de Belgische voetballiefhebbers. Niet minder dan 20.000 fans brachten hun stem uit. De goal van Sonck gaat doelpunten van Nididi en Vanaken vooraf die op een respectievelijke tweede en derde plaats stranden.

Op 1 december 2022 begon voor Eleven en de Pro League de zoektocht naar het knapste doelpunt aller tijden in de Pro League. In een eerste fase van de Pro League Ultimate Goal-verkiezing werd, door de commentatoren en analisten van Eleven en door de Pro League, een top 5 samengesteld van de mooiste doelpunten van elke club uit de Jupiler en Challenger Pro League. Vervolgens was het aan de fans om uit deze top 5 het knapste doelpunt van hun club te kiezen.

In een tweede fase verdedigde ieder verkozen doelpunt, de eer van de clubs. Tenslotte konden de fans, uit deze gekozen goals, hun top 3 samenstellen voor de Pro League Ultimate Goal-verkiezing. Niet minder dan 20.000 (!) fans namen deel aan de verkiezing.

De top drie

Op 18 december 2010 ging het doelpunt van Wesley Sonck, toen in de spits bij SK Lierse, tegen zijn ex-club Racing Genk, viraal. Sonck legde in minuut 30 een bal voor zichzelf klaar aan de rand van de 16, om vervolgens met een prachtige omhaal de bal in winkelhaak te schieten. Een toen nog piepjonge Thibaut Courtois, had geen verhaal tegen de beauty van de Lierse-spits. 22 jaar later wordt de goal nog steeds ferm gesmaakt door de Belgische voetbalfans. Zij stemden massaal voor dit doelpunt dat overtuigend tot dé Pro League UItimate Goal werd verkozen.  

Voor de tweede plek in de stand moeten we iets verder de archieven induiken, namelijk naar 20 april 2016. Fenomenaal is het juiste woord voor hoe Wilfred Ndidi van KRC Genk op 20 meter van het doel van Club Brugge, eerst de bal omhoog wipte om hem vervolgens meteen op de slof te nemen en het leer in rechterbovenhoek binnen te knallen aan … 111 km/u.

Plaats drie in de stand is welverdiend voor tweevoudig Gouden Schoen Hans Vanaken met zijn doelpunt op 20 januari 2020 voor Club Brugge tegen aartsrivaal RSC Anderlecht. De goal was niet enkel van wereldniveau maar ook nog eens cruciaal om de 1-0 achterstand recht te zetten. Later in de wedstrijd scoorde Hans ook nog een tweede keer waardoor Club Brugge ging winnen in het hol van de leeuw en hij het pad effende naar een nieuwe kampioenstitel voor Club Brugge.

De stand ziet er met het aantal stemmen als volgt uit:

  1. Wesley Sonck (SK Lierse): 3.678 stemmen
  2. Wilfrid Ndidi (KRC Genk): 2.749 stemmen
  3. Hans Vanaken (Club Brugge): 2.046 stemmen

Komende maandag 5 juni 2023 zal Wesley Sonck, voor zijn Ultimate goal, in de bloemetjes worden gezet tijdens het gala van de Pro League Awards.

Wesley is alvast heel opgezet met de onderscheiding: “Waow, ik ben echt vereerd dat zoveel mensen voor mij gestemd hebben en dat ik door de voetballiefhebbers verkozen werd als winnaar. Het was een speciale goal, in de sneeuw, met Thibaut Courtois aan de overkant. Ik wil hem trouwens bedanken dat hij die bal binnenliet… .”