Skip to main content
NL
Pro League

Pro League viert diversiteit met Football for All …

Komend weekend gaan de Pro League-competities opnieuw in regenboogkleuren getooid. Zowel in de Jupiler Pro League als de Challenger Pro League zullen de kapiteins de regenboogband aantrekken en dragen de cornervlaggen de kleuren van de LGBTQI-gemeenschap. Naast de mediacampagne zet de Pro League ook verder in op LGBTQI-vriendelijk beleid, met een werkgroep van LGBTQI-sporters en -supporters en een gids voor sportclubs om een LGBTQI-vriendelijk klimaat te creëren.

Met de vijfde editie van de Football for All-campagne verklaart de Pro League opnieuw haar engagement voor een open en diverse voetbalwereld, waarin elke fan, liefhebber, speler en medewerker zichzelf kan zijn. Speeldag 3 in de Jupiler Pro League Play-offs en speeldag 10 in de Challenger Pro League Play-offs gaan daarom door in regenboogkleuren. Naast de regenboogcampagne zet de Pro League ook in op dialoog met de LGBTQI-gemeenschap. Zo zette de Pro League het voorbije jaar een werkgroep met sporters, supporters en experts die hun input leveren over kleine en grote ingrepen die de Pro League samen met de clubs kan nemen voor een LGBTQI-vriendelijk klimaat.

Pepijn Lenoor, materiaalman van Cercle Brugge is één van de leden van deze werkgroep; “Seksualiteit mag nooit een struikelblok zijn als je doet wat je graag doet. Dat is het uitgangspunt van de werkgroep van de Pro League. We willen voornamelijk het taboe rond homoseksualiteit de wereld uit helpen. Want dat is nodig. Ikzelf heb dat ook meegemaakt. Als ik terugkijk ben ik opgelucht dat ik met mijn outing eindelijk kon vertellen wie ik echt ben. Dat voelde niet alleen goed en juist aan, dat stelde mij ook meer gerust en iedereen accepteerde dat ook gewoon. Daarom wil ik mee m’n schouders onder dit project zetten: om anderen te steunen met advies en hen vooral gerust te stellen en dat je als persoon gewoon dezelfde blijft.”

De aanbevelingen uit de adviesraad worden gebundeld in een gids voor sportverenigingen,voor zowel prof- als amateurclubs. Hiervoor werkt de Pro League samen met Margot Gysbrechts van Out For The Win; “De handleiding is voor ons een eerste stap in het faciliteren van een eerlijke dialoog met sportclubs, spelers en medewerkers. Door hen concrete tools te bieden waar ze mee aan de slag kunnen en laagdrempelig het gesprek op gang te brengen, hopen we iedereen binnen de voetbalfamilie te enthousiasmeren om mee te werken aan een LGBTQI+- vriendelijk klimaat. Op die manier wordt de voetbalfamilie op termijn een voorbeeld voor velen.” 

Met de organisatie van de Football for All-campagne in de maand mei sluit de Pro League qua timing helemaal aan bij de periode van de Brussels Pride, waar ook dit jaar een delegatie van het hele Belgische voetbal aan deelneemt. Samen met de KBVB, ACFF en Voetbal Vlaanderen engageert de Pro League zich in Come Together tegen alle vormen van discriminatie en voor meer diversiteit en inclusie in het voetbal.

Annelies Menten, team manager van R. Union SG, benadrukt vanuit haar ervaring het belang van campagnes als Football for All: “De laatste maanden is er wereldwijd wat vooruitgang geboekt, maar het blijft een taboe in de sportwereld. De campagnes kunnen helpen om dat taboe te doorbreken en mensen hun visie hierop in de positieve zin te veranderen.”