NL
Jupiler Pro League

Royal Antwerp FC komt als landskampioen uit spannende titelstrijd…

Voor het eerst sinds 1957 heeft Royal Antwerp FC zich zondagavond tot landskampioen gekroond in de Jupiler Pro League. Het stamnummer 1 verovert voor de vijfde keer in zijn clubgeschiedenis de landstitel.

Lorin Parys, CEO van de Pro League: "Het was op alle fronten een saison grand cru voor het Belgisch voetbal. Nooit deden we beter in Europa. Nooit waren onze competities zo spannend tot het eind. Net zoals in de Challenger Pro League viel de beslissing in de Jupiler Pro League pas op de slotspeeldag. In de slotminuten zelfs. De ongeziene driestrijd tussen Antwerp, Union en Genk boeide tot de laatste minuut. Met een indrukwekkende eindsprint kroonde Antwerp zich tot de verdiende landskampioen, en dat voor het eerst sinds 1957. De spelers toonden enorm veel mentale veerkracht na het mislopen van de titel vorige week in een bomvolle Bosuil. Maar met deze vijfde landstitel behoort de oudste ploeg van het land definitief tot de top van het Belgisch voetbal. Het is goed voor de spankracht van de Jupiler Pro League dat die top alsmaar breder wordt. Gefeliciteerd aan spelers, staf, bestuur en fans van Antwerp met de titel! En ook bedankt aan Union en KRC Genk om er tot het einde zo’n mooi voetbalfeest van te maken.”

De Jupiler Pro League kende dit seizoen een ongezien spannend verloop, waarin drie clubs elkaar geen duimbreed toegaven en tot de slotspeeldag in de running bleven voor de titel. Royal Antwerp FC was bijna een heel seizoen op achtervolgen aangewezen, maar ging dankzij een indrukwekkende eindsprint (8 zeges op 11 matchen) en sterke play-offs (11 op 18) naar de kop. Vorige week liet de Great Old tegen Royale Union Saint-Gilloise nog de kans liggen om voor eigen publiek de eerste landstitel in 66 jaar te veroveren. 

RAFC had nog steeds alle kaarten in eigen hand, maar de opdracht was wel wat moeilijker geworden zonder de steun van het enthousiaste thuispubliek. Een week later dan verwacht heeft het team van Mark van Bommel dan toch prijs. De Great Old bleef steken op een gelijkspel bij KRC Genk, maar Union Saint-Gilloise ging in eigen huis onderuit. 

Voor Royal Antwerp FC is het de eerste landstitel sinds 1957, ofwel 66 jaar geleden. Eerder schreef de Great Old al de Croky Cup op zijn palmares door KV Mechelen te verslaan in de finale. Daarmee wordt RAFC slechts de vijfde club in de geschiedenis van het Belgisch voetbal die de illustere dubbel realiseert. Het is al geleden van 1996 dat een team daar nog eens in slaagde. De Antwerpse dubbel betekent ook dat we straks in de Supercup een heruitgave van de Croky Cup-finale krijgen op de Bosuil. 

De eerste plek levert Royal Antwerp FC een ticket op voor de laatste voorronde van de Champions League. Ook dat is een primeur voor Rood-Wit. KRC Genk eindigt op de tweede plek en werkt eind juli de tweede voorrondes van het kampioenenbal af. Royale Union Saint-Gilloise neemt als derde in de eindstand het bekerticket van RAFC over en komt terecht in de laatste voorronde van de Europa League. Club Brugge (vierde) en KAA Gent (winnaar Europe Play-offs) komen in actie in de tweede voorronde van de UEFA Conference League. 

De Pro League sluit morgen / maandag het seizoen af in stijl met de Pro League Awards, waarin de individuele uitblinkers van het voorbije seizoen worden bekroond. Ook daar zal kersvers landskampioen Royal Antwerp FC in de bloemetjes worden gezet.