Skip to main content
NL
Croky Cup

Vier teams, twee finaletickets: wie zet in heenronde stap richting Heizel?…

R. Union Saint-Gilloise tegen R. Antwerp FC en Zulte Waregem versus KV Mechelen. Dat zijn komende maand de affiches in de Croky Cup. De inzet? Een heroïsche trip naar het Koning Boudewijnstadion waar de eerste prijs van het seizoen 2022-2023 wordt uitgedeeld.

Staat er straks een degradant in de finale van de Croky Cup? Het zou zomaar kunnen, want SV Zulte Waregem en KV Mechelen staan voor een heet voorjaar in de Jupiler Pro League. Op 10 speeldagen van het einde kan geen van beide zich al helemaal zeker voelen van het behoud.

Malinwa staat er in de stand een pak beter voor, maar Essevee vond met de komst van Ruud Vormer en Christian Brüls haar tweede adem. De tweevoudige bekerwinnaar (2017 en 2006) legde onder meer RSC Anderlecht (2-3) en… KV Mechelen (2-0) over de knie. Kan SV Zulte Waregem die lijn doortrekken in de Croky Cup? En welke gevolgen heeft Operatie Redding op de bekerambities?

Mechels thuisvoordeel

Tweevoudige bekerwinnaar KV Mechelen (2019 en 1987) deed de laatste weken goede zaakjes in de stand, door de zespuntenmatchen tegen KV Kortrijk (2-0) en KV Oostende (2-3) naar haar hand te zetten. Daardoor kan Malinwa even ademhalen en zelfs opnieuw naar boven kijken in het klassement. Dat zorgt ongetwijfeld voor rust bij de Kakkers, die in de terugmatch ook het thuisvoordeel hebben.

In 33 onderlinge confrontaties won SV Zulte Waregem het vaakst: 13 keer tegenover 11 Mechelse zeges. Negen keer eindigde het duel op een gelijkspel.

In de andere halve finale staan geen staartploegen, maar titelpretendenten tegenover elkaar: R. Union Saint-Gilloise en R. Antwerp FC. Beide kunnen nog de dubbel pakken. Dat is alweer geleden van 1996, toen Club Brugge zichzelf zowel de titel als de beker schonk. De Brusselaars zijn zelfs in de running voor een illustere treble, want staan ook in de achtste finales van de UEFA Europa League.

Traditieclubs met titelambities

Volksclub Union SG werkte zich in korte tijd op tot een sensatie en slaagt er in de Jupiler Pro League voorlopig in om de ongenaakbare leider KRC Genk binnen schot te houden. De laatste nederlaag tegen een Belgische tegenstander dateert alweer van 11 september 2022, toen tegen KRC Genk. Dat is tot dusver de enige nederlaag van het seizoen in het Dudenpark.

Antwerp FC ging twee weken geleden nog onderuit op het veld van R. Union SG (2-0), maar smeerde de vicekampioen op de Bosuil ook al een 4-2 nederlaag aan. De Great Old legde het strafste parcours af in de Croky Cup, want schakelde achtereenvolgens de leider in de Challenger Pro League SK Beveren, Standard de Liège en KRC Genk uit. Als de Antwerpse traditieclub straks ook nog Union SG een hak zet, is de vierde bekeroverwinning heel dichtbij.

Van de 20 onderlinge duels won R. Antwerp FC er exact 10. Acht keer trok R. Union SG aan het langste eind.

 

Deze voorbeschouwing wordt u aangeboden door Betway, de officiële bettingpartner van de Croky Cup.