Skip to main content
NL
Challenger Pro League

Hoe verloopt de competitie in de Challenger Pro League?

Raadpleeg hier het vernieuwde competitieformat van de Challenger Pro League.

Een nieuw seizoen, een nieuw format. Meer uitleg over het format voor de Challenger Pro League vind je hier.

In de Challenger Pro League spelen volgend seizoen 16 ploegen, waaronder een aantal U23-teams. De reguliere competitie telt zo dus 30 wedstrijden. De 2 hoogst geklasseerde teams na het einde van de reguliere competitie stijgen rechtstreeks naar de Jupiler Pro League. De twee zwakste ploegen op het einde van de reguliere competitie zijn veroordeeld tot amateurvoetbal. Er promoveren dus ook twee teams uit de eerste nationale naar de Challenger Pro League.

Play-offs

De nummers 3 tot en met 6 werken nog play-offs af volgens een knock-outsysteem. Wie derde eindigt in de reguliere competitie, treft het nummer zes. De vierde neemt het op tegen de vijfde. De club die wint, stoot door naar de finale. De winnaar daarvan plaatst zich voor de Barrage for Jupiler Pro League (heen- en terugwedstrijd) tegen de tweede uit de Relegation Play-offs van de Jupiler Pro League. De club die zich over twee matchen de betere toont, treedt in het seizoen daarop aan in de Jupiler Pro League. De verliezer komt uit in de Challenger Pro League.

U23

De U23-teams worden beschouwd als gewone clubs en kunnen dus degraderen en promoveren, op voorwaarde dat zij steeds één reeks lager spelen dan hun moederclub. Beloftenploegen kunnen niet promoveren naar de Jupiler Pro League en ook niet deelnemen aan de play-offs van de Challenger Pro League. Als een U23-team in de top 6 eindigt, wordt deze ploeg vervangen door het eerstvolgende niet-U23-team in het algemeen klassement.