Skip to main content
NL
Jupiler Pro League

Club Brugge houdt stand en kroont zich voor de 19e keer tot landskampioen

Club Brugge heeft zijn knappe remonte in de Champions’ Play-offs bekroond met de titel in de Jupiler Pro League. Op de slotspeeldag verzekerde Blauw-Zwart zich van de eerste plek na een gelijkspel tegen stadsrivaal Cercle Brugge in het Jan Breydelstadion (0-0).

Het is fantastisch dat het hele land de spannende titelstrijd zo intens beleeft. Ons voetbal was de voorbije weken overal gespreksonderwerp nummer 1. Na een al even spannende ontknoping vorig seizoen waren deze Champions’ Play-offs opnieuw om duimen en vingers bij af te likken”, zegt Lorin Parys, CEO van de Pro League. “Bijna elke speeldag wisselde de favorietenrol van team. Als kers op de taart kregen we zondag een enorme portie Unscripted Drama, want het laatste plaatsje in de Jupiler Pro League, de UEFA-tickets en de landstitel moesten nog worden verdeeld. Op zo’n spankracht kunnen we als organisator alleen maar hopen. Ons voetbal plukt er vruchten van. De top wordt breder en in Europa doen we opnieuw mee, met als resultaat een nieuw coëfficiëntenrecord in 2023-2024. Vandaag viel de puzzel helemaal in elkaar voor Club Brugge, dat 10 wedstrijden ongeslagen bleef en een van de strafste comebacks in de geschiedenis van de play-offs realiseerde. Gefeliciteerd aan spelers, staf, bestuur en fans met de titel! Ook bedankt aan Union, RSC Anderlecht en alle andere teams om er tot het einde zo’n mooi en sportief voetbalfeest van te maken.

Club Brugge had voor aanvang van de slotspeeldag genoeg aan een punt tegen Cercle Brugge om de titel te vieren. Blauw-Zwart begon nochtans pas op de vierde plaats aan de Champions’ Play-offs, met een achterstand van 9 punten op Union. Coach Nicky Hayen nam na de reguliere competitie over en kreeg de Brugse motor meteen aan de praat. Club Brugge won 7 keer en speelde 3 keer gelijk, goed voor 24 op 30 in de play-offs. 

Voor Club Brugge is het de vierde landstitel in vijf jaar tijd. Enkel vorig jaar, toen Royal Antwerp FC op na een thriller landskampioen werd, greep Blauw-Zwart naast de titel. In totaal staat Club Brugge nu 19 keer op de erelijst van de hoogste voetbalklasse. Ook in Europa gooiden de Bruggelingen het voorbije seizoen hoge ogen door de halve finales van de UEFA Conference League te bereiken.

Europese tickets

De ploeg van Nicky Hayen komt volgend seizoen uit in de Champions League, meteen in de groepsfase. De tweede plek betekent de derde voorronde van het kampioenenbal voor Royale Union Saint-Gilloise. Union had zich via Croky Cup-winst al geplaatst voor de play-offs van de Europa League, maar geeft dat ticket door aan RSC Anderlecht. Cercle Brugge kwalificeerde zich als vierde voor de tweede voorronde van de Europa League. Het Conference League-ticket (tweede voorronde) gaat naar KRC Genk of KAA Gent, de winnaar van de Europe Play-offs.

Maandagavond zwaaien we een fantastisch seizoen uit op de Pro League Awards in het Silt in Middelkerke. Clubs, spelers en coaches gaven hun stem aan de uitblinkers van 2023-2024. De laatste match van het seizoen is op zondag 2 juni om 13u30. Dan ontvangt KRC Genk in de barragematch het KAA Gent van Hein Vanhaezebrouck.