Skip to main content
NL
Pro League

Europese knalprestaties bezorgen ons nieuw coëfficiëntenrecord…

Drie Belgische ploegen hebben zich weten te plaatsen voor de kwartfinales van de UEFA-competities. Onze Belgische clubs zijn sinds de invoering van de coëfficiënt in 1979 bezig aan het sterkste Europese seizoen ooit.

"Dat niet één club maar vier de Belgische eer met glans verdedigen of verdedigd hebben, toont onze sterkte in de breedte én de kwaliteit van onze competities aan", reageert CEO Lorin Parys. "We hebben het historisch Europees coëfficiëntenrecord uit 2016-2017 - toen we afklopten op 12.500 punten in de landenranking - nu al gebroken en we hebben nog 6 wedstrijden te gaan. We doen het dit seizoen, met nu al 13.400 punten, beter dan powerhouses zoals Frankrijk, Nederland en Portugal op dat vlak. En we moeten enkel de voetbalgiganten Engeland, Italië, Duitsland en Spanje laten voorgaan. Met nog drie clubs in de kwartfinales zijn we het op twee na best vertegenwoordigde land na Italië (6) en Engeland (4) in Europa. En we komen van een 13de plaats in de coëfficiëntenrangschikking en staan vandaag stevig op de 8ste plek." 

Lorin Parys vergadert deze ochtend met collega's van de European Leagues. "Ik krijg felicitaties van andere profliga's die met verbazing naar onze Europese prestaties kijken. Maar ik leg dan telkens uit dat de sterke prestaties van onze clubs voor mij geen toeval zijn. Het is het resultaat van clubs die consequent inzetten op innovatie en talent bij de opleiding, scouting en postformatie van jonge voetballers. Onze omkadering en het slim technisch beleid van onze clubs worden steeds beter. Met ons toekomstplan, waar de Europese collega’s met interesse naar kijken, creëren we nog meer hefbomen om de kans te vergroten dat onze clubs elk jaar mee kunnen draaien in deze fase van de UEFA-competities en de fans kunnen plezieren. Het is immers onze vaste ambitie om dichter te sluipen bij de Europese top."

Het knappe parcours van Club Brugge eindigde helaas in de achtste finales van de Champions League, maar de Europese avonturen van Royale Union Saint-Gilloise (Europa League), RSC Anderlecht en KAA Gent (Conference League) duren voort. Paars-wit stuntte op het veld van Villarreal, terwijl RUSG en de Buffalo's respectievelijk Union Berlin en Basaksehir overklasten.

Rechtstreeks Champions League-ticket 

De Europese voetbalbond UEFA houdt op basis van de prestaties in de UEFA-competities over de laatste vijf seizoenen een landenranglijst bij. Aan de hand van deze ranking worden de Europese tickets verdeeld aan de verschillende competities. Deze zogenaamde coëfficiënt is dus belangrijk, want hoe hoger je land geplaatst is, hoe beter de Europese tickets. De top 10 in de landenranking heeft bijvoorbeeld recht op minstens één rechtstreeks ticket voor de Champions League.