Skip to main content
NL
Pro League

Stathursday: Jupiler Pro League verovert Europese lijstjes…

Elke donderdag werpen we in ‘Stathursday’ een blik op boeiende statistieken aangeleverd door onze datapartner Stats Perform. Deze week kijken we hoe de statistieken van onze Jupiler Pro League-spelers zich verhouden ten opzichte van de Europese topcompetities. Zo is Mike Trésor (KRC Genk) niet alleen de assistenkoning van België, maar van heel Europa!

Met zijn 18 assists mag Mike Trésor zich nu al met enorme zekerheid de assistkoning van het seizoen 2022-2023 noemen. Eerste achtervolger Joseph Paintsil - Trésors ploegmaat bij de Limburgers - komt slechts aan de helft (9 assists). Maar verovert de Genkse smaakmaker straks ook de Europese assistlijstjes? Op dit moment staat Trésor met stip op 1, comfortabel voor Dusan Tadic (14 assists/Ajax), Lionel Messi (12/PSG) en Kevin De Bruyne (12/Manchester City).

Ook in de statistiek ‘kansen gecreëerd’ (chances created) scoort Trésor heel erg sterk. Enkel Tadic (104) creëerde meer kansen dan de Genkse smaakmaker, die er 80 liet optekenen. Opnieuw laat hij onder meer De Bruyne (75) achter zich. In de top 5 van aantal dribbels zien we Trésor (126) ook terug, samen met Mousa Al Tamari (OH Leuven/133) en Alieu Fadera (SV Zulte Waregem/117). Dat JPL-drietal doet het zelfs beter dan Lionel Messi (114)! Enkel Vinícius Júnior (Real Madrid/189) overtreft Trésor, Al Tamari en Fadera.

Onze Jupiler Pro League beschikt ook over duelkrachtige spelers. Zo ging niemand in de Europese competities (top 10) vaker in duel dan Thierry Ambrose (443 keer). Ook Fadera (432) en Kévin Denkey (Cercle Brugge/399) staan in de top 5. Patrik Hrosovsky veroverde dan weer het op één na vaakst het balbezit. Met 248 balheroveringen moet de middenvelder van KRC Genk enkel Stijn Spierings (Toulouse/259) voor zich dulden in de Europese charts, maar toppers als Rodri (Manchester City/217) houdt Hrosovsky wel ruim achter zich.

Fadera’s statistieken zijn indrukwekkend, zeker als je ze vergelijkt met andere Europese spelers. Drie keer duikt de aanvaller van Essevee op in een Europese top 5, want ook in het aantal gewonnen fouten staat Fadera op de tweede plek (na Vinícius Júnior). Dat geldt ook voor Jean Butez (R. Antwerp FC), die met 14 clean sheets de tweede plek bekleedt in de Europese rankings. Alleen Barça-keeper Marc-André ter Stegen (17 clean sheets) doet beter.

Afsluiten doen we met een Europese leider uit KAS Eupen. Verdediger Boris Lambert voert de stand aan van het aantal intercepties met 64 stuks. Verderop in de top 5 merken we ook nog Anton Tanghe (KV Oostende) op.

Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van de inzichten van StatsPerform. Onze exclusieve partner verzamelt en beheert de meest uiteenlopende performance data van de wedstrijden in de Jupiler Pro League en Challenger Pro League. De overeenkomst met StatsPerform heeft drie doelen: sportieve ondersteuning voor onze clubs, kwalitatievere verslaggeving op Eleven Sports en sterkere communicatie.

Onze clubs kunnen onder meer een beroep doen op live tracking data, zodat trainers tijdens de wedstrijden kunnen bijsturen op basis van data. Wat het televisie- en communicatieluik van het partnership betreft, focussen de Pro League en Eleven op het creëren van meerwaarde voor fans. De officiële data van StatsPerform bieden supporters een unieke inkijk op de prestaties van hun favoriete club of speler.

Meer weten over de samenwerking met onze exclusieve datapartner? Neem dan zeker hier een kijkje.