Skip to main content
NL
Pro League

Waarom de sportsector een oplossing kan zijn voor gokverslaving en een totaalverbod op gokreclame dat niet is…

De belangenbehartigers van het wielrennen, basketbal, voetbal en de organisatoren van grote sportevenementen vragen overleg over het totaalverbod tegen gokreclame, zoals beslist bij Koninklijk Besluit. Een totaalverbod op reclame voor sportweddenschappen zal onze supporters niet beschermen tegen gokverslaving, maar fans net naar het onveilige aanbod van niet-erkende aanbieders sturen. Wij bepleiten een aanpak die verantwoordelijkheid legt bij de sportsector, de nadruk legt op verantwoord spelen met bescherming voor minderjarigen én financiële stabiliteit waarborgt voor de sportsector. Ons herhaaldelijk pleidooi werd de voorbije maanden echter niet gehoord. Daarom stappen we vandaag naar de rechtbank.

- Gezamenlijk statement van de Belgische professionele sporten -

Als vertegenwoordigers van de professionele sportsector hebben we het beste voor met onze fans. We kennen hen en inspireren ze dagelijks om aan sport en beweging te doen. Onze sector brengt mensen samen en doet dromen. Daarom kunnen en willen wij een krachtig podium bieden om hen op een verantwoorde manier te leren omgaan met sportweddenschappen. Die maatschappelijke rol willen wij ook opnemen.

Het huidig Koninklijke Besluit gaat daaraan volledig voorbij. Net daarom baart het totaalverbod op gokreclame, zoals begin deze maand gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad, ons grote zorgen. Dit totaalverbod zal supporters niet beschermen tegen gokverslaving. Het stuurt fans net naar niet-erkende aanbieders waar controle of bescherming van spelers ontbreekt. Zo werken erkende operatoren met, leeftijdschecks, beperkingen op bedragen en verhinderen zij dat kwetsbare personen kunnen spelen. In Italië leidde een reclameverbod naar 50 percent groei van de illegale markt. De regering is daar nu van plan de maatregel terug te draaien. 

Sportsector als bondgenoot

Met dit standpunt treden we de Kansspelcommissie bij. Dat is de onafhankelijke regulator van de overheid, die sterk inzet op de kanalisatie naar legale kansspelen om spelers zo goed mogelijk te beschermen. Wie in België kansspelen wil aanbieden, moet voldoen aan heel wat strikte maatregelen zoals leeftijdschecks, beperkingen op het bedrag dat kan ingezet worden en het weren van spelers met een gokverbod.

Bovendien voorzien we vanuit de sport nu al proactief beschermingsmaatregelen voor  spelers in samenwerking met de Kansspelcommissie. Op het herhaaldelijk aanbod van de professionele sportwereld om deze maatregelen uit te breiden naar het ganse sportveld werd nooit gereageerd. Het voorbije jaar bleef elke vraag tot dialoog vanuit de sportwereld aan de minister van justitie of de premier onbeantwoord terwijl sport een bondgenoot kan zijn in communicatie en beleid voor verantwoord spelen.

Sterk wettelijk kader

We zijn zelf voorstander van verscherpte maatregelen, zoals een verbod op gepersonaliseerde reclame of het inzetten van sportidolen om reclameboodschappen te verkondigen. Maar een totaalverbod op gokreclame schiet het doel voorbij. Meer nog, het heeft een averechts effect. Want een totaalverbod op gokreclame voor sportweddenschappen verzwakt ontegensprekelijk de Belgische sportsector. Als organisatoren van topsportevenementen en straffe competities verliezen we financiële slagkracht. Daar treffen we niet alleen onze clubs of teams mee, maar ook de fans. Ons herhaaldelijk pleidooi werd de voorbije maanden echter niet gehoord. Daarom stappen we vandaag naar de rechtbank.

De weg vooruit is een sterk wettelijk kader op vlak van sportweddenschappen, inclusief heldere afspraken over de promotie ervan. Zo kanaliseren we spelers op de juiste manier en schrappen we deze broodnodige inkomsten voor de sporten niet. Zo drijven we sportweddenschappen niet naar de marge, maar geven we ze een duidelijke plaats en een maatschappelijke verantwoordelijkheid. 

Getekend,

  • Jean-François Bourlart, CEO Intermarché-Circus-Wanty World Team
  • Christophe Brandt, General Manager Cycling Team Bingoal WB
  • Patrick Lefevre, CEO Soudal Quick-Step Pro Cycling Team
  • Jurgen Mettepenningen, CEO Pauwels Sauzen - Bingoal Cycling Team
  • Lorin Parys, CEO Pro League
  • Kristoff Puelinckx, CEO Tennium
  • Wim Van de Keere,  General Manager BetFIRST BNXT League