Skip to main content
NL
Pro League

Meer dan 500 jaar stadionverbod in 2 jaar en nieuw overlegorgaan: Pro League blikt terug en kijkt vooruit in eerste veiligheidsoverleg

Op twee seizoenen tijd heeft de Nationale Kamer voor Burgerrechtelijke Uitsluitingen in totaal 378 dossiers, goed voor meer dan 500 jaar stadionverbod voor plegers van inbreuken in het stadion. Die cijfers legde de Pro League vrijdag voor tijdens het eerste veiligheidsoverleg van het seizoen. Om nog beter te doen, richten de betrokken actoren dit seizoen een nieuw overlegorgaan op en doet de veiligheidsbarometer zijn intrede.

In haar kantoren in Diegem ontving de Pro League de veiligheidsverantwoordelijken van haar clubs en de KBVB, vertegenwoordigers van de Dienst Voetbalveiligheid van Binnenlandse Zaken, de politie en de UGent voor het eerste veiligheidsoverleg van het seizoen. Op de agenda stonden zowel evaluaties van vorig seizoen als nieuwe projecten en uitwisseling. 

Zo werd de Nationale Kamer voor Burgerrechtelijke Uitsluitingen voor het licht gehouden. Dit orgaan, in 2022 opgericht om de handhaving in het voetbal te versterken en stadionverboden te centraliseren, behandelde in 2 seizoenen 378 dossiers, wat leidde tot meer dan 500 jaar stadionverbod voor plegers van inbreuken tegen de voetbalveiligheid. Tijdens het veiligheidsoverleg werd de werking van de Nationale Kamer uitvoerig besproken. Clubs ontvingen aanbevelingen om nog beter samen te werken met de Nationale Kamer als instrument voor efficiënte zelfregulering binnen het voetbal. 

Kennis uitwisselen en barometer
De KBVB en de Pro League stelden ook een nieuw overlegorgaan inzake voetbalveiligheid voor. Via een vertegenwoordiging van zowel clubs voor input vanuit het veld als academische expertise, overheid, politie en buitenlandse kennis, wil het voetbal kort op de bal spelen in de opvolging van de belangrijkste dossiers en thema’s, zoals toegangscontrole en handhaving. Tijdens dit overleg worden bijvoorbeeld ook concrete toepassingen en haalbaarheid van wettelijke initiatieven besproken.

Samen met de UGent en de Dienst Voetbalveiligheid stelden we het initiatief van de voetbalveiligheidsbarometer voor. Met dit kwalitatief meetsysteem peilen veiligheidsactoren periodiek naar de noden en percepties inzake voetbalveiligheid. 

Na de gemeenteraadsverkiezingen plant de Pro League alvast een overleg in om met de nieuwe gemeentebesturen en ordediensten de belangrijkste prioriteiten van voetbalveiligheid op lokaal vlak te bespreken.