Skip to main content
NL
FSR

Pro League en haar clubs strijden tegen kanker

Zondag 4 februari is het Wereldkankerdag, het moment om even te denken aan iedereen die tegen de hardnekkige ziekte vecht. De Pro League en haar clubs proberen via tal van initiatieven te helpen Daarnaast gaan we ook preventief aan het werk.

Rookverbod in stadions

Roken en sporten gaan niet samen. Zeker als je weet dat roken een van de grootste oorzaken van kanker is. Daarom is sinds 2021 een permanent rookverbod van kracht in alle Belgische voetbalstadions.

De tribunes van alle profclubs zijn intussen drie jaar rookvrij. “Een rookvrij stadion komt de gezondheid van de supporters ten goede. Zo moet bovendien niemand nog gedwongen meeroken”, beaamt Kom op tegen Kanker het belang van het initiatief.

OH Leuven’s Charity night

Elk jaar organiseert OH Leuven een avond in het teken van een goed doel. Dit jaar zamelen ze geld in voor de vzw Move Against Prostate Cancer. Samen willen ze het taboe doorbreken en aandacht voor preventie en onderzoek verhogen. Dagelijks sterven in België vier mannen aan de gevolgen van prostaatkanker. Door vroegtijdige detectie kan dat cijfer zakken naar drie.

Eerder dit seizoen stond de thuiswedstrijd tegen Club Brugge al in het teken van die 423-campagne. De wedstrijdshirts van OH Leuven werden geveild en de supporters konden hun herbruikbare beker doneren aan de Move Against Prostate Cancer. Op vrijdag 22 maart vindt de OH Leuven Charity Night plaats in het King Power at Den Dreef Stadion. Een deel van de opbrengst gaat opnieuw naar de vzw.

Cercle Brugge zet zijn schouders onder ME TO YOU

September staat wereldwijd bekend als bloedkankermaand. Een ziekte die de vereniging al voor het derde jaar onder de aandacht brengt. Eerder dit seizoen voerde Cercle Brugge samen met de stichting ME TO YOU al een sensibiliseringscampagne. Samen willen ze het bewustzijn en de kennis over leukemie verhogen én wetenschappelijk onderzoek financieel steunen.

Cercle trad in de thuiswedstrijd tegen Union Saint-Gilloise aan met speciale shirts van ME TO YOU. Deze gingen na de wedstrijd onder de hamer. Het ingezamelde bedrag werd na afloop door de club zelf verdubbeld en geschonken aan de organisatie. ME TO YOU ondersteunt onderzoeksprojecten naar leukemie en aanverwante vormen van beenmerg- en bloedziekten. De stichting begeleidt ook leukemiepatiënten. Met deze actie haalden ze meer dan 10.000 euro op.

Pink October bij KVC Westerlo

Relatief gezien krijgen nergens meer vrouwen borstkanker dan in België (1 op 9). Er op tijd bij zijn, verhoogt de overlevingskansen enorm! Maar met Pink October brengt Westerlo niet alleen preventie en screening onder de aandacht. 

 

De actie geeft ook steun en informatie aan patiënten met de diagnose borstkanker. In samenwerking met de borstkliniek van Ziekenhuis Geel & Mol creëerden ze video’s voor patiënten. Hierin gaven ze informatie over de werking van de kliniek, hoe patiënten worden onderzocht,… Ook antwoordde Sarah Seels - vrouw van Igor Vetokele, die zelf werd getroffen door de ziekte - op de meest gestelde vragen bij de psycholoog na diagnose vanuit haar eigen ervaring.