Nieuwe stadions zijn een win-win voor voetbal, samenleving en beleid
De Pro League en Agoria organiseerden maandag in Brussel de eerste editie van de Stadium Summit. Toonaangevende bedrijven uit onze industrie en Pro League-clubs kwamen samen om kennis en inzichten uit te wisselen over de nieuwste trends en technologie in sportinfrastructuur en fanbeleving. Samen met partner Nieuwsblad werden ook de belangrijkste bevindingen uit het fanonderzoek over stadioninfrastructuur voorgesteld. Een sterk panel besprak de stand van zaken van onze stadions en de opportuniteiten voor een stadionbeleid.
“Nieuwe stadions zijn een win-win voor voetbal, samenleving en beleid, tonen voorbeelden uit het buitenland aan. We reiken daarom aan de vooravond van het verkiezingsjaar 2024 de hand uit naar de overheid. Een vlotter vergunningsproces is nodig. Verbeteringen hier zouden niet enkel de stilstand in het voetbal, maar ook de situatie op de Antwerpse ring of de bouw van nieuwe energiecentrales deblokkeren”, aldus Lorin Parys, CEO van de Pro League.
De Stadium Summit werd door de Pro League en Agoria opgezet als een dag boordevol technologie, beleid en ontmoetingen. Met een Belgische industrie die toonaangevend is in sport, beleving en infrastructuur, wilden de organisatoren inzetten op ontmoeting tussen clubs en ondernemingen die internationaal de maatstaf. Diego Algaba, Sport & Entertainment Technology Club Manager bij Agoria: “Onze Belgische bedrijven spelen nu al op Champions League-niveau: ze mogen grote buitenlandse clubs als PSG en Real Madrid tot hun klanten rekenen. Ze staan klaar om met hun ervaring onze Belgische clubs een boost te geven.”
Elke club heeft plannen
Naast een best practice over duurzaamheid en de meerwaarde van multifunctionele stadions, gebracht door Luc Mureau van de Johan Cruijff Arena, werd vooral ingezoomd op de situatie van de Belgische stadions en professionele sportinfrastructuur. In een stand van zaken gaf onze CEO Lorin Parys een overzicht van de activiteiten en plannen van de Pro League-clubs. Bijna allemaal hebben ze de voorbije jaren of reeds ingezet op vernieuwde infrastructuur of vergevorderde plannen voor nieuwe infrastructuur of grondige renovatie. Niet alleen voor huns stadions, maar ook voor trainings- en opleidingscentra.
In het afsluitende panel gingen Mehdi Bayat, Philippe Bormans, Peter Croonen, Manu Leroy, Ben Weyts, Isabelle Michiels (Agoria) en Lorin Parys, in gesprek op basis van hun eigen ervaringen en inzichten en de conclusies uit de fanenquête van Het Nieuwsblad. Mehdi Bayat wees op de symbiose tussen stad en stadion: "Nieuwe stadions kunnen een nieuw elan geven aan een stad. Het nieuwe stadion van Sporting Charleroi zal het startschot zijn voor de ontwikkeling van een heel stadsdeel van Charleroi". Philippe Bormans vestigde de aandacht op de rol van de fans en de eigenheid van de club. “Bij de ontwikkeling van nieuwe stadions moet het DNA van een club absoluut meegenomen worden."
Eensgezind pleitten de panelleden voor een versterkte samenwerking tussen sport, industrie en overheid om te werken aan snellere en meer transparante vergunningsprocedures, een constructieve oproep aan de vooravond van een cruciaal verkiezingsjaar.