Skip to main content
NL
FSR

Waarom het Belgisch voetbal campagne voert tegen online hate

De Pro League voerde in de maand maart, samen met haar clubs, de Koninklijke Belgische Voetbalbond, ACFF en Voetbal Vlaanderen, een grote campagne tegen online haatberichten met een videoreeks op sociale media en tv. Speelster Mariam Toloba, presentatrice Séverine Parlakou, coach Faris Haroun, scheidsrechter Bram Van Driessche en onze CEO Lorin Parys leggen uit waarom ze hun schouders onder dit project zetten. “Emotie hoort bij voetbal. Maar we blijven mensen en woorden hebben een directe impact op ons als persoon.”

  

Handleiding tegen online hate

Alle expertise en kennis die we rond het thema opgedaan hebben, willen we delen met onze (amateur)clubs, voetballers, maar ook met andere sportfederaties en bij uitbreiding de brede maatschappij. Daarom brengt de Pro League in samenwerking met de KBVB eind april een handleiding uit, met tips om je te beschermen tegen online haat op de meest courante socialemediaplatformen.

Daarnaast tonen we ook wat organisaties zelf kunnen doen om haatberichten te voorkomen en hoe ze veelplegers het best kunnen rapporteren. De handleiding werd opgesteld met de steun van het expertisecentrum tegen racisme CEJI, de politie, Binnenlandse Zaken en Unia, maar ook met de hulp van Meta, TikTok en Google.