Skip to main content
NL
Croky Cup

Alles of niets: wie bereikt de finale van de Croky Cup?

De week van de Croky Cup-waarheid staat voor de deur. Volgende week vinden de terugwedstrijden van de halve finales plaats. R. Union Saint-Gilloise verdedigt dinsdag op de Bosuil een zuinige thuisoverwinning (1-0) uit de heenronde. KV Mechelen verwierf na de 1-2 overwinning aan de Gaverbeek een gunstige uitgangspositie. Kan SV Zulte Waregem op verplaatsing alsnog verrassen?

Vier ploegen. Twee finaletickets. Eén Croky Cup. In de terugronde van de halve finales sluiten we het beproefde bekerrecept in de armen: het is opnieuw alles of niets. En de inzet is heel erg groot, want er ligt een ticket voor een heroïsche Croky Cup-finale op de Heizel voor het grijpen. Royale Union Saint-Gilloise en KV Mechelen hebben na de heenronde de beste papieren, maar de kansen van R. Antwerp FC en SV Zulte Waregem zijn speelbaar.

KV Mechelen speelt dinsdagavond gastheer voor SV Zulte Waregem. In een gelijkopgaande heenmatch loodste Nikola Storm zijn team voorbij Essevee naar een mooie uitgangspositie. Met een doelpunt en assist leidde de door de fans verkozen Betway Man of the Match Malinwa naar een belangrijke 1-2 uitzege. Kunnen ‘de Kakkers’ het straks in eigen huis afmaken en zich voor de tweede keer in vijf jaar tijd plaatsen voor de Croky Cup-finale?

Sinds die bekerzege op het veld van SV Zulte Waregem zet KV Mechelen in de Jupiler Pro League gemengde resultaten neer. Vorige week lag een thuiszege tegen leider KRC Genk in het verschiet, maar in de slotseconden gaf KVM de drie punten weg. Een week eerder gebeurde hetzelfde bij KAS Eupen, dat in vijf dolle slotminuten van 0-1 naar 2-1 ging. In eigen huis kan KV Mechelen wel net iets meer. De laatste thuisnederlaag dateert alweer van begin oktober. 

Geen Ruud Vormer

SV Zulte Waregem staat er in de Jupiler Pro League nog slechter voor. Een hoopvolle maand januari kreeg geen vervolg. Na de bekernederlaag tegen KV Mechelen, ging Essevee met 4-0 de boot in bij Union en speelde het gelijk tegen KV Oostende en RFC Seraing, de enige ploegen die nog lager staan in de stand. Daardoor vertoeft SV Zulte Waregem nog steeds in de gevarenzone. 

Komend weekend spelen de troepen van trainer Leye een levensbelangrijke derby tegen KVK. Heeft dat een impact op de bekercampagne? En hoe zwaar weegt de afwezigheid van de geblesseerde Ruud Vormer door? Afspraak op 28 februari in het AFAS-stadion Achter de Kazerne voor het antwoord.

R. Union Saint-Gilloise en R. Antwerp FC maakten er in het Dudenpark een tactisch steekspel van. Dankzij een flits van de Betway Man of the Match Loïc Lapoussin en een goal van Bart Nieuwkoop wonnen de Brusselaars met het kleinste verschil. L’USG staat zo een stapje dichter bij de eerste bekerfinale in meer dan 100 jaar. Maar de marge is nipt…

Donderdagavond verdedigt de vicekampioen zijn krappe uitgangspositie op de altijd vurige Bosuil van R. Antwerp FC. Scoren belooft moeilijk te worden voor R. Union SG, want de Great Old slikte de laatste vijf matchen slechts één tegengoal. En de tegenstanders waren niet min: KAS Eupen, RSC Anderlecht, Club Brugge, KRC Genk en… Union Saint-Gilloise, de enige die erin slaagde de Antwerpse defensie te verschalken.

Antwerp FC wil voor de tweede keer in vier jaar tijd afzakken naar het Koning Boudewijnstadion. Begin dit seizoen diende het stamnummer 1 een 4-2 nederlaag toe aan R. Union Saint-Gilloise. De Great Old legde bovendien het strafste parcours af in de Croky Cup, want schakelde achtereenvolgens Challenger Pro League-titelfavoriet SK Beveren, Standard de Liège en KRC Genk uit. Als de Antwerpse traditieclub straks ook nog de Brusselse volksclub een hak zet, is de vierde bekeroverwinning heel dichtbij.

Nog dit: uitdoelpunten zijn niet meer van tel in de Croky Cup. Bij een gelijke stand na de returns volgen verlengingen en indien nodig nog een strafschoppenreeks.

Deze voorbeschouwing wordt u aangeboden door Betway, de officiële bettingpartner van de Croky Cup.