Skip to main content
NL
Pro League

Come Together Awards bekronen jouw project tegen discriminatie

Samen met de KBVB roept de Pro League clubs, spelers, trainers, scheidsrechters, supporters, ... op om projecten te nomineren die zich inzetten tegen discriminatie of diversiteit bevorderen.

Clubs die strijden tegen discriminatie en racisme, en inclusie bevorderen, zetten we graag in de bloemetjes. Samen met de KBVB roepen we op om projecten te nomineren, of die nu uitgerold wordt in de provinciale reeksen of het provoetbal. Uit die inzendingen zal de jury onder het voorzitterschap van Mbo Mpenza de uiteindelijke winnaars kiezen, die één van de allereerste Come Together awards in ontvangst mogen nemen.

Met de Come Together Awards – genoemd naar het gelijknamige Come Together-actieplan – willen de KBVB, Voetbal Vlaanderen, de Association des Clubs Francophones de Football en de Pro League, clubs in de kijker zetten die discriminatie en racisme in hun club aanpakken en inclusie bevorderen, en een aantal initiatiefnemers belonen. Iedereen die betrokken is bij een voetbalclub kan voor zaterdag 30 september een initiatief nomineren via dit formulier. Zowel individuele als groepsinitiatieven komen in aanmerking voor een award. 

Het kan bijvoorbeeld gaan over de integratie van kansarme kinderen in een club, de organisatie van inclusieve toernooien, het creëren van een G-ploeg en het sensibiliseren van clubleden tegen racisme. De jury zal uit de inzendingen de projecten kiezen die volgens hen het grootste verschil maken, en hen belonen met een award. 

Come Together jury

Juryvoorzitter Mbo Mpenza krijgt de hulp van onder meer Red Flame Justine Vanhaevermaet en Rode Duivel Amadou Onana om clubs die strijden tegen discriminatie en racisme, en inclusie bevorderen in de bloemetjes te zetten. Ex-Rode Duivel Mbo Mpenza speelt een belangrijke rol in de strijd tegen discriminatie en racisme in het voetbal. Hij werkt al jaren samen met de KBVB en UEFA op projecten die inclusie bevorderen. 

Vanhaevermaet overwint als vrouw al jaren vooroordelen, en slaagt erin om een mooie carrière op te bouwen in het voetbal. Ze is een voorbeeld voor veel jonge meisjes die dromen om voetbalster te worden. De strijd tegen discriminatie en racisme ligt Onana nauw aan het hart. Hij weet dat het er in de voetbalwereld soms hard aan toe gaat, en dat racisme en discriminatie nog te veel jongeren weghouden van de voetbalvelden.

Anouk Bonte en Gregory Franck zijn lid van de Diversity Board van de KBVB, bestaande uit experten die regelmatig worden geconsulteerd over diversiteit en inclusie. Anouk werkt als expert gender en inclusie bij de Belgische overheid. Zij gelooft in de kracht van voetbal om de sociale banden tussen mensen uit verschillende gemeenschappen te versterken. Gregory werkt als mandataris voor de Brusselse overheid en is onder andere gespecialiseerd in arbeidsintegratie. Hij hoopt via de Come Together Awards het werk van vele vrijwilligers in clubs in de kijker te zetten. 

“Nog te veel mensen denken dat diversiteit in voetbalclubs moeilijke uitdagingen met zich meebrengt, maar het is vooral een verrijking in het leven van onze kinderen. In voetbalclubs leren ze zaken die je niet op de schoolbank leren, normen en waarden die ze voor de rest van hun leven meedragen. Clubs die zich inzetten voor meer diversiteit en inclusie verdienen dan ook onze steun en aanmoediging.”

Mbo Mpenza, juryvoorzitter

Come Together actieplan 

Het Come Together-actieplan werd in 2021 gelanceerd om de strijd tegen discriminatie en racisme in de voetbalwereld te versterken, en inclusie te bevorderen. De oprichting van een meldpunt voor feiten van discriminatie en racisme, de aanstelling van een inclusiemanager, de oprichting van een Diversity Board en een Nationale Kamer voor Discriminatie en Racisme zijn een paar initiatieven uit het actieplan. Maar ook het organiseren van opleidingen over diversiteit en de aanpak van discriminatie in voetbalclubs, draagt hieraan bij. De ambitie is om discriminatie, racisme, homofobie en andere vormen van ongelijkheid van de voetbalvelden en uit de stadions te weren.

Lees hier het actieplan