Skip to main content
NL
Jupiler Pro League

Jupiler Pro League 2023-2024 start op 28 juli…

De grote lijnen van de voetbalkalender voor het seizoen 2023-2024 liggen vast. In de Jupiler Pro League rolt de eerste bal op vrijdag 28 juli. Twee weken later trappen we de Challenger Pro League op gang. Uiterlijk op 26 mei 2024 kennen we de landskampioen, de stijgers en dalers. CEO Lorin Parys: “Volgend seizoen investeren we in de voorspelbaarheid van de speelmomenten voor onze fans en communiceren we vier in plaats van zeven kalenderupdates.”

De Supercup geeft de officieuze aftrap van het nieuwe seizoen in het weekend van 21 juli. Op vrijdag 28 juli staat de eerste competitiewedstrijd van het seizoen 2023-2024 in de Jupiler Pro League op het programma. De reguliere competitie duurt 30 speeldagen, met een langere winterstop tussen 28 december en 18 januari 2024, en kent zijn apotheose in het weekend van 15 maart 2024. Twee weken later, op 29 maart, vatten de play-offs aan. Ten laatste op zondag 26 mei weten we wie zich tot landskampioen kroont.

In de Challenger Pro League loopt de reguliere competitie van vrijdag 11 augustus tot en met zondag 21 april 2024. In de wintermaanden krijgen de 16 deelnemende ploegen rust van 18 december tot 11 januari 2024. De play-offs in de Challenger Pro League vinden plaats tussen 26 april en 26 mei 2024. De finale van de Croky Cup gaat door op Hemelvaartsdag op donderdag 9 mei 2024.

Fans zullen hun agenda volgend seizoen beter kunnen plannen met het voetbal in het achterhoofd Lorin Parys

Meer voorspelbaarheid met vier kalenderupdates

Het opstellen van de kalender is elk seizoen een huzarenstukje, waarbij rekening gehouden moet worden met een heleboel stakeholders. De kalendermanager neemt bij de opmaak van de kalender de contractuele afspraken met de rechtenhouder in aanmerking, net als de eisen van de lokale overheden en politie, de Europese voetbalkalender en het basisprincipe van sportief evenwicht (minstens 48 uur rust, spreiding van topmatchen, afwisseling uit- en thuiswedstrijden, …).

CEO Lorin Parys: “Dit seizoen hebben we een structurele dialoog met de supporters op poten gezet. Daaruit kwam de vraag om langer op voorhand duidelijkheid te scheppen over de speelmomenten. Daarom investeren we volgend seizoen in grotere voorspelbaarheid met vier in plaats van zeven kalenderupdates tijdens het seizoen. Eind juni, begin september, midden december en in de derde week van maart voor de play-offs communiceren we de aftrapmomenten van de wedstrijden. Zo kunnen onze fans hun agenda al beter plannen met het voetbal in het achterhoofd. Dat betekent wel dat, in functie van de Europese wedstrijden en de Croky Cup-matchen, nog een aantal speelmomenten kunnen verschuiven,” zegt Lorin Parys. “We schrapten dit seizoen al zondagavondvoetbal om 21 uur en dat blijft volgend seizoen zo. Daarnaast hebben we het aantal midweekspeeldagen in de reguliere competitie beperkt tot het absolute minimum, namelijk twee.”