Skip to main content
NL
Pro League

Pro League Business School van start…

De eerste editie van de Pro League Business School vond vandaag plaats in Antwerpen. Een volgende stap in de hervorming van de Pro League, dus. Maar wat houdt het concept juist in?

Met de oprichting van de Pro League Business School vandaag in Antwerpen, zet de Pro League - na het nieuwe competitieformat, een nieuwe en kleinere raad van bestuur met onafhankelijke bestuurders, veel strengere financiële spelregels voor de clubs en een modern veiligheidsplan - een volgende stap in haar hervorming.

Lorin Parys: “In ons globaal plan Football First hebben we beloofd het management van onze clubs duurzaam te versterken. Dat doen we nu door te investeren in een business school in samenwerking met de Universiteit Antwerpen. De eerste lichting bestaat uit meer dan 70 deelnemers en 40 docenten vanuit de hele wereld zoals Javier Tebas, voorzitter van La Liga of professor Greenhow van de Australische Bond University. Zij komen inzichten delen met onze clubleiders en discussiëren over thema’s zoals financieel management, financial fair play, ethiek, mediarechten, sponsoring, duurzaamheid of stadionmanagement.”

De eerste editie van de Business School verwelkomt dus meer dan 70 deelnemers, onder wie managers en kaderleden van professionele Belgische voetbalclubs en enkele deelnemers van Europese topclubs en leagues. Sprekers zoals Bernd Reichart, CEO van A22 Sports, het bedrijf achter  de Superleague, Jan Van Esbroeck, CEO van het Sportpaleis en Andrea Traverso, directeur Financial Sustainability bij UEFA zullen het debat animeren. Daarnaast bestaat het docentenkorps uit professoren en experten uit o.a. België, het VK, Nederland, Kroatië, Noorwegen, India, Zuid-Afrika, Dubai en Italië. 

Met de aftrap van de Pro League Business School wordt een volgende doelstelling uit Football First, het toekomstplan van de Pro League, concreet. 

Voor Robby Houben, professor  van de Faculteit Rechten van de Universiteit Antwerpen en mede-initiatiefnemer van de Pro League Business School, bewijst het initiatief de professionalisering van ons voetbal:

”Ik werk aan de Universiteit Antwerpen al een aantal jaren aan goed bestuur in het profvoetbal en bouwde gaandeweg een breed internationaal netwerk van experten op. In de Pro League vonden wij de partner om de internationale expertise te ontsluiten voor onze Belgische clubs. De onmiddellijke interesse van de Pro League voor ons programma toont aan dat het Belgische clubvoetbal professionalisering ernstig neemt. Met de Pro League Business School bieden we academische context en perspectieven van voetbalstakeholders. De deelnemers worden uitgenodigd om kritisch te reflecteren over goed bestuur in het profvoetbal en daarover in dialoog te gaan met de experten. Het doel is dat elke club inzichten opdoet voor de verbetering van de eigen clubstructuur, om zo cumulatief een positieve impact te hebben op de hele werking van ons Belgisch profvoetbal.”