Skip to main content
NL
Pro League

Stathursday: Wie zijn de efficiëntste doelpuntenmakers van de Pro League?…

Elke donderdag werpen we in ‘Stathursday’ een blik op boeiende statistieken aangeleverd door onze datapartner Stats Perform. Deze week houden we de xG-statistieken van de spelers in de Jupiler Pro League en Challenger Pro League tegen het licht. Wie zijn de meest efficiënte killers? En wie laat het vaakst kansen onbenut? Je ontdekt het hier.

Wat is xG?

Even een toelichting: wat is xG (expected goals) en hoe berekent Stats Perform deze populaire statistiek? Op elke doelpoging kan onze datapartner een objectief cijfer plakken die aangeeft hoe groot de kans is dat er ook effectief een goal uit voortvloeit. Met behulp van de statistiek kan je zo meten in welke mate de eindscore een juiste vertaling is van de kansen die elk team creëerde.

Stats Perform baseert zich voor die berekening op een historische database van meer dan 500.000 kansen. Door de grootteorde van die simulatie, kan je redelijk exact berekenen hoe groot de kans is op een doelpunt. Men neemt verschillende statistische parameters in acht, zoals de afstand tot het doel, de hoek van waaruit getrapt wordt, het gebruikte lichaamsdeel, de sterke of zwakke voet van de speler, aantal verdedigers tussen bal en doel, druk op de speler, enzovoort. Zo kom je tot een objectieve waardemeter van elke doelkans.

Een xG van 0,1 betekent dat een poging in 10 procent van de gevallen binnen gaat. Bij een strafschop ligt dat cijfer uiteraard een pak hoger (0,77). Omdat je kansen op zo’n manier kan objectiveren, kan je xG ook aanwenden om de efficiëntie van een speler te beoordelen, door de xG van al zijn kansen op te tellen en dat tegenover zijn aantal effectief gescoorde doelpunten te plaatsen.

Kijken we naar alle Jupiler Pro League-spelers die meer dan vijf doelpunten hebben gescoord dit seizoen, dan kunnen we stellen dat Paul Onuachu tot dusver het efficiëntst was. De ex-spits van KRC Genk, die in de wintermercato zijn droomtransfer naar de Premier League realiseerde, scoorde 16 keer op een xG van 10,66. Met andere woorden, Onuachu prikte er ruim vijf meer binnen dan de simulator van Stats Perform zou verwachten. 

Van de huidige spelers in de hoogste voetbalklasse legt Vincent Janssen de beste statistieken voor. De spits van R. Antwerp FC staat voorlopig op 15 treffers, dat zijn er 4,4 meer dan verwacht (xG 10,6). Daarachter volgen de Japanse aanvallers Daichi Hayashi (7 goals / +3,98) en Ayase Ueda (10 goals / +3,49) van respectievelijk STVV en Cercle Brugge, Felipe Avenatti (6 goals / +3,21) van KV Kortrijk en Daniel Muñoz (6 goals / +3,16) van KRC Genk.

Opvallend: in de top 20 van Jupiler Pro League-topschutters zijn er slechts twee die minder vaak scoorden dan verwacht volgens de xG-statistieken. Het betreft Kévin Denkey (8 goals / -1,9) en Hans Vanaken (8 goals / -0,09). Ook Victor Boniface van R. Union SG springt kwistig met zijn kansen om, want scoorde 1,9 doelpunten minder dan zijn totaal van 5.

Vorige week leerde je al dat Thibaut Van Acker de grootste overperformer is van de Challenger Pro League. Het leverde hem een basisplek op in de beste XI van het reguliere seizoen. De middenvelder en aanvoerder van Lierse K. scoorde al 10 keer, terwijl de xG-statistieken hem slechts 4,7 doelpunten toedichten (+5,3). Van Acker heeft een patent op goals met een lage xG. Zo schoot hij al drie keer van buiten de zestien raak.

De intussen vertrokken Leonardo Rocha (12 goals / +4,82) en Augustin Anello (6 goals / +3,86) buiten beschouwing gelaten, vervolledigen Victory Beniangba (6 goals / +3,13) van Jong Genk en Rafik Belghali (5 goals / +3,02) de top drie. Verderop zien we Dieumerci Mbokani en Thibo Baeten als efficiënte afwerkers.

Van alle spelers die vijf of meer doelpunten gescoord hebben in de reguliere competitie, is Romeo Vermant (Club NXT) de enige underperformer. De jonge aanvaller scoorde 6 keer, terwijl er van hem 7,79 goals werden verwacht.

Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van de inzichten van StatsPerform. Onze exclusieve partner verzamelt en beheert de meest uiteenlopende performance data van de wedstrijden in de Jupiler Pro League en 1B Pro League. De overeenkomst met StatsPerform heeft drie doelen: sportieve ondersteuning voor onze clubs, kwalitatievere verslaggeving op Eleven Sports en sterkere communicatie.

Onze clubs kunnen onder meer een beroep doen op live tracking data, zodat trainers tijdens de wedstrijden kunnen bijsturen op basis van data. Wat het televisie- en communicatieluik van het partnership betreft, focussen de Pro League en Eleven op het creëren van meerwaarde voor fans. De officiële data van StatsPerform bieden supporters een unieke inkijk op de prestaties van hun favoriete club of speler.

Meer weten over de samenwerking met onze exclusieve datapartner? Neem dan zeker hier een kijkje.