Skip to main content
NL
Challenger Pro League

Stathursday: De beste XI uit de reguliere competitie van de Challenger Pro League…

Elke donderdag zoomen we in ‘Stathursday’ in op statistieken aangeleverd door onze datapartner Stats Perform. Deze week maken we gebruik van de Opta-scores om de beste elf uit de reguliere competitie van de Challenger Pro League op te stellen.

De Opta-scores geven een beoordeling van de prestaties van spelers op basis van zes subcategorieën: schoten, passing, balbezit, verdedigen, aanvallen en keepen. Hoe zwaar elke categorie doorweegt in de spelerbeoordeling, hangt af van diens positie tijdens de wedstrijd. Elke match krijgt een speler een score. Op basis van deze gemiddeldes, kwamen we tot onderstaand elftal.

Toptalent in doel

Niet Beau Reus - de SK Beveren-doelman met de meeste clean sheets (7), maar Nick Shinton krijgt een plaatsje in het elftal van de reguliere competitie. De 21-jarige keeper stond niet altijd in de ploeg bij Club NXT, want wisselt af met Senne Lammens. In de wedstrijden waarin Shinton wel speelde, liet hij gemiddeld het hoogste reddingspercentage optekenen van alle goalies: 77,1 procent.

Driemansverdediging

Voor zich krijgt Nick Shinton drie verdedigers: Rafik Belghali op rechts, Florian Le Joncour centraal en Hervé Matthys op de linkerflank. Dat trio vormt de ideale cocktail van defensieve kracht, passnauwkeurigheid, inzicht en creativiteit. 

Zo werkte Le Joncour in het reguliere seizoen liefst 84 keer het leer weg. Enkel Joel Ordóñez (Club NXT, 90) heeft meer clearances verwezenlijkt. Daarnaast won de RWDM-verdediger 65,6 procent (105/160) van zijn duels. Niemand doet beter.

De 27-jarige Matthys voltooide voor K. Beerschot V.A. meer passes dan elke andere speler in de Challenger Pro League (1.176). Geen enkele verdediger realiseerde bovendien meer balrecuperaties (178). Matthijs staat voor zekerheid en rust in onze driemansdefensie.

Ook Belghali kwijt zich goed van zijn defensieve taken, maar de vleugelverdediger van Lommel SK brengt extra aanvallend vernuft. Met 5 doelpunten en nog eens 3 assists heeft de 20-jarige Algerijn de hoogste impactscore onder Challenger Pro League-verdedigers.

Twee Beverse middenvelders

Op het middenveld blinken de flitsende Lucas Ribeiro Costa (7 goals en 6 assists) en creatief brein Kévin Hoggas (7 goals en 5 assists) uit. Zij kregen de hoogste Opta-scores van alle middenvelders uit de Challenger Pro League. Het duo van SK Beveren behoort tot een select viertal (samen met Dieumerci Mbokani en Alonso Martinez) dat minstens 5 goals én 5 assists liet optekenen. 

Ribeira Costa creëerde 56 kansen en lukte 43 dribbels. In beide statistieken moet de Braziliaan slechts één speler laten voorgaan, respectievelijk Guillaume De Schryver (Lierse K., 56 kansen) en Mika Godts (ex-Jong Genk, 49). Creativiteit is ook Kévin Hoggas’ handelsmerk. Slechts één speler verstuurde meer passes in het strafschopgebied van de tegenstander dan de Fransman (139), die het op twee na hoogste aantal kansen heeft gecreëerd (41).

Achter zich krijgt de creatieve tandem van SK Beveren Ryan Sanusi en Thibaut Van Acker. De middenvelder van K. Beerschot V.A. blinkt uit in positionering en duelkracht. Daardoor won Sanusi 202 keer het balbezit. Niemand komt op dat vlak ook maar in zijn buurt. 

Van Acker beschikt dan weer over een uitmuntend afstandschot. Slechts twee spelers vuurden vaker van buiten het strafschopgebied (33). Bovendien toont de middenvelder zich bijzonder efficiënt. Van Acker scoorde al 10 keer, terwijl de xG-statistieken hem slechts 4,7 doelpunten toedichten. Daardoor is de aanvoerder van Lierse K de grootste overperformer van de Challenger Pro League.

Belgische frontlinie

In het elftal van het reguliere seizoen selecteren we drie Belgische aanvallers. Niet uit vaderlandsliefde, maar gewoon omdat ze uitstekend presteren. Flankspelers Thibaud Verlinden (K. Beerschot VA) en Youssef Challouk (RWDM) creëerden beiden 36 kansen uit open spel, meer dan elke andere speler dit seizoen. Slangenmens Challouk speelt het bovendien klaar om bij 57 procent (33 op 58) van zijn dribbels zijn tegenstander te passeren. 

Onze elfde man luistert naar de naam Lucas Stassin, de jongste speler in de beste XI. De 18-jarige spits van RSCA Futures voert de topschutterstand aan met 14 goals en toont zich ook bijzonder doelgericht. Geen enkele speler realiseerde meer schoten op doel (36). Meer dan 1 op 5 pogingen (21,5 %) leverde een treffer op. Niemand doet beter. De ideale targetman dus voor deze ploeg.

Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van de inzichten van StatsPerform. Onze exclusieve partner verzamelt en beheert de meest uiteenlopende performance data van de wedstrijden in de Jupiler Pro League en Challenger Pro League. De overeenkomst met StatsPerform heeft drie doelen: sportieve ondersteuning voor onze clubs, kwalitatievere verslaggeving op Eleven Sports en sterkere communicatie.

Onze clubs kunnen onder meer een beroep doen op live tracking data, zodat trainers tijdens de wedstrijden kunnen bijsturen op basis van data. Wat het televisie- en communicatieluik van het partnership betreft, focussen de Pro League en Eleven op het creëren van meerwaarde voor fans. De officiële data van StatsPerform bieden supporters een unieke inkijk op de prestaties van hun favoriete club of speler.

Meer weten over de samenwerking met onze exclusieve datapartner? Neem dan zeker hier een kijkje.