Skip to main content
NL
Jupiler Pro League

Nergens spannender: strijd om Belgische landstitels op slotspeeldag beslecht

Spanning en strijd tot helemaal op het einde. Dat is wat de fans te zien krijgen in de Jupiler Pro League én de Lotto Super League. Pas volgend weekend, op de slotspeeldag van beide competities, zullen we te weten komen wie de Belgische landskampioenen zijn. RSCA Women en Club Brugge gaan als favorieten naar het slotweekend.

RSC Anderlecht Women heeft de beste papieren in de Lotto Super League. Standard Fémina ligt echter op de loer om elke uitschuiver van de Mauves af te straffen en zo een achtste landstitel op rij af te snoepen. De druk op de Brusselse schouders is daardoor enorm hoog. Dat bleek afgelopen weekend, want pas in de slotminuten kon RSCA bij bekerwinnaar Club YLA de zege veiligstellen.

Op speeldag 10 van de play-offs heeft RSC Anderlecht genoeg aan 1 punt tegen KRC Genk in het Lotto Park om voor de zevende keer op rij de titel te vieren. De speelsters van coach Dave Mattheüs wonnen 7 keer in de play-offs, en speelden twee keer gelijk tegen… Standard Fémina. De Luikse vrouwen ontvangen Club YLA in hun laatste match, die net als de andere duels van de slotspeeldag op 25 mei om 13u30 wordt gespeeld.

R. Union SG forceert showdown op slotspeeldag

De voorbereidingen voor een titelfeest in het Lotto Park waren al getroffen, maar stadsrivaal Royale Union Saint-Gilloise verwees die plannen regelrecht naar de prullenmand. Dankzij een felbevochten zege op het veld van Cercle Brugge (1-2) behoudt de Croky Cup-winnaar een waterkans op de eerste landstitel in 89 jaar tijd. RSC Anderlecht kreeg zo zelfs geen kans om de titel te pakken tegen rivaal Club Brugge. 

De paars-witte droom spatte zondagavond zelfs helemaal uiteen, want dankzij een doelpunt van Denis Odoi wonnen de Bruggelingen met 0-1 in het hol van de leeuw. Daardoor gaat Blauw-Zwart de slotspeeldag als grote titelfavoriet in. Aan één punt, in het eigen Jan Breydelstadion tegen stadsgenoot Cercle Brugge, hebben de spelers van Nicky Hayen genoeg om de 19e titel uit de clubgeschiedenis te veroveren.

Als Club Brugge de derby zou verliezen, liggen Royale Union Saint-Gilloise en RSC Anderlecht op vinkenslag. Alle matchen worden volgende week om 18u30 afgetrapt op zondag 26 mei. Club Brugge leidt met 49 punten, gevolgd door Union en RSC Anderlecht (46 ptn). RSC Anderlecht kan alleen kampioen worden als Club Brugge verliest, l’USG met de punten morst tegen KRC Genk én Paars-Wit zelf wint bij Antwerp.