Het Belgisch voetbal gaat vanaf vrijdag al voor het zevende seizoen op rij getooid in regenboogkleuren. De kapiteins van onze teams in de Jupiler Pro League en Lotto Super League dragen komend weekend de regenboogband. Ook de cornervlaggen zijn tijdens de wedstrijden in regenboogmotief. Samen met onze clubs doen we weliswaar meer dan enkel campagne voeren. Zo brachten we een gids uit om sportclubs LGBTQIA+-vriendelijk te maken. Dit seizoen lanceerden we project Bridge om drempels te verwijderen die fans met een migratieachtergrond ervaren.
Met de jaarlijkse Football for All-campagne tonen de Pro League en haar clubs hun engagement voor diversiteit, inclusie en respect. Wij staan op één lijn tegen holebi- en transfobie, zoals we dat doen tegen racisme en alle andere vormen van discriminatie en ongelijkheid. De doelstelling is duidelijk: iedereen moet zichzelf kunnen zijn. In onze stadions en daarbuiten. Daarom hullen onze clubs zich de komende wedstrijden al voor het zevende jaar op rij in regenboogkleuren via de kapiteinsband en de cornervlaggen.
Gids voor een LGBTQIA+-vriendelijke (sport)club
Naast het uitdragen van de regenboogkleuren zet de Pro League ook sterk in op beleid. Meer dan ooit reiken we voetbal- en sportclubs tools aan om een LGBTQIA+-vriendelijk klimaat te creëren op de club. Sinds vorig seizoen kunnen clubs aan de slag met de handleiding rond LGBTQIA+ inclusie in het voetbal, een initiatief waar SK Beveren en Union als eerste concreet werk van maakten. Dit seizoen volgde Lommel SK. Dankzij de samenwerking met expertisepartner Out For The Win wordt nu ingezet op trajecten die clubs helpen van theorie naar concrete actie. De balans tussen aansturen en motiveren blijft een uitdaging, maar stap voor stap groeit het engagement.
Daarnaast zette Union Saint-Gilloise een eigen initiatief op touw door het Rainbow Refugee Committee te steunen, een hulpgroep voor vluchtelingen uit de LGBTQIA+-gemeenschap.
De Pro League engageert zich in haar maatschappelijk beleid verder voor toegankelijkheid en inclusie. Met bijzondere aandacht voor mensen met een beperking en onder het thema 'safeguarding', in samenwerking met onder andere Child Focus. Tot slot lanceerde de Pro League haar project Bridge om clubs bewust te maken van de drempels die fans met een migratieachtergrond ervaren.
De Football for All-campagne maakt onderdeel uit van het Come Together-actieplan, waarin de Pro League, de Koninklijke Belgische Voetbalbond, ACFF en Voetbal Vlaanderen hun krachten bundelen tegen elke vorm van discriminatie. Zo richtten we samen een meldpunt op, waarop slachtoffers en getuigen van discriminerend gedrag terecht kunnen. Meer info via cometogether.be.