Pro League trekt recordbedrag van 200.000 euro uit voor maatschappelijke werkingen van haar clubs
De Pro League wil niet alleen op het veld de prestaties verbeteren, maar ook ernaast haar rol als maatschappelijke motor opnemen. Daarom ontvangen 28 van haar clubs financiële steun, variërend van 3.000 tot 13.000 euro om hun lokale maatschappelijke werking verder te ontwikkelen. Hoe beter het eigen Football & Social Responsibility-beleidsplan en de sociale activiteiten in het voorbije seizoen, hoe hoger de vergoeding. De Pro League trekt in totaal een recordbedrag van 200.000 euro uit aan eigen middelen.
Elk jaar evalueert de Pro League de sociale werking van haar clubs op drie niveaus: het maatschappelijk beleidsplan dat elk jaar wordt opgesteld, de sociale activiteiten die het voorbije jaar plaatsvonden, en het beleid rond prioritaire thema’s om ons voetbal zo duurzaam, inclusief en toegankelijk mogelijk te maken. Die doorlichting levert een score en bijbehorend kwaliteitslabel op, gaande van 1 tot 5 sterren. Hoe sterker en ambitieuzer het beleidsplan en de activiteiten in het afgelopen seizoen, hoe hoger de score en dus hoe meer geld de club ontvangt. Wie zijn best doet, wordt beloond!
De evaluatie van de maatschappelijke werking van onze clubs gebeurde aan de hand van de vijf prioritaire pijlers uit ons FSR-beleidsplan: de strijd tegen discriminatie, inclusie van kansengroepen, welzijn en gezondheid, toegankelijkheid voor personen met een beperking en ecologische duurzaamheid. Behalve haar eigen beleid uitdragen, ondersteunt en stimuleert de Pro League zo ook haar clubs om lokaal hun verantwoordelijkheid te nemen. Op korte termijn willen we alle clubs naar een kwaliteitslabel van 3 (op 5) sterren brengen.
Sociaal beleid in licentievoorwaarden
Enkele opvallende vaststellingen na de nieuwe evaluatiecyclus:
-
Club Brugge behaalde als eerste club 5 sterren en scoorde dus meer dan 80 procent van de punten.
-
Gemiddeld hebben de clubs 10 procent hoger gescoord dan vorig seizoen.
-
Vorig seizoen waren er nog 6 clubs met slechts 1 ster of minder, na deze evaluatie nog maar één.
-
De helft van de clubs maakte een significante sprong en behaalde een extra ster tegenover vorig seizoen.
-
Standard de Liège, R. Union Saint-Gilloise en KVC Westerlo voegen zich bij het select groepje van clubs met 4 sterren, wat wijst op een breed en uitgewerkt engagement.
-
De hoogste score voor een club uit de Challenger Pro League werd behaald door KAS Eupen, op de voet gevolgd door Lommel SK.
Straks maken CSR-criteria voor het eerst deel uit van de licentievoorwaarden. Deze verplichten onze clubs om een kwalitatief engagement voor de samenleving op te nemen, door bijvoorbeeld een toegewijde Football & Social Responsibility-verantwoordelijke aan te stellen. Clubs worden geacht om werk te maken van de strijd tegen discriminatie en racisme, ecologische duurzaamheid, bescherming en welzijn voor jeugd en anderen betrokken bij de club en toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Met de ondersteuning vanuit de Pro League, maar ook via partners als Younited Belgium, VUB, Inter, Sportieq (het voormalige Centrum voor Ethiek in de Sport), More2Win, AB InBev, Decathlon, Alzheimer Liga Vlaanderen, Child Focus, Out For The Win en andere, biedt het profvoetbal zo nog meer diensten aan de samenleving, zowel lokaal als nationaal.
Overzicht labels
-
5 sterren: Club Brugge
-
4 sterren: KAA Gent, KVC Westerlo, KRC Genk, R. Union Saint-Gilloise, Standard de Liège, OH Leuven
-
3 sterren: Cercle Brugge, Royal Antwerp FC, RSC Anderlecht, KV Kortijk, STVV, Sporting Charleroi, KV Mechelen, KAS Eupen, Lommel SK, SK Beveren, Zulte Waregem
-
2 sterren: RFC Liège, RFC Seraing, RAAL La Louvière, RWDM Brussels, K. Beerschot VA, Lierse, FCV Dender EH, KSC Lokeren, Royal Francs Borains
-
1 ster: Patro Eisden Maasmechelen