Skip to main content
NL
Jupiler Pro League

Hoe verlopen de play-offs?

De Jupiler Pro League nadert haar ontknoping. Vlak voor de start van de play-offs frissen we jullie geheugen over het format nog eens op.

Op het eind van de reguliere competitie worden de 16 clubs opgesplitst in 3 play-offs. De top 6 vecht onderling uit wie er met de titel aan de haal gaat in de Champions’ Play-offs. De clubs op plaatsen 7 tot en met 12 eindigen in de Europe Play-offs. De overige vier clubs (nummers 13 tot en met 16) werken Relegation Play-offs af die bepalen wie degradeert naar de Challenger Pro League. Er zijn minstens 2 en maximaal 3 dalers. Wie eerste eindigt in de Relegation Play-offs blijft in de Jupiler Pro League, de tweede speelt nog barrages.

Champions’ en Europe Play-offs

De Champions’ en Europe Play-offs bestaan opnieuw uit zes teams. De punten van elk van deze 12 clubs worden bij aanvang van de play-offs gehalveerd. Dat is niet het geval voor de 4 teams in de play-downs.

Zowel de Champions’ als de Europe Play-offs zijn verspreid over 10 wedstrijddagen. De top 3 uit de Champions’ Play-offs kan sowieso rekenen op een Europees ticket. Nummer 4 neemt het in een enkel duel in eigen huis op tegen de winnaar van de Europe Play-offs. Indien de winnaar van de Beker van België (Royale Union Saint-Gilloise of Royal Antwerp FC) in de top 4 eindigt, maakt de 5e van de Champions’ Play-offs zich op voor die Europese barragematch.

Degradanten

De laatste 4 in de stand beslissen - verspreid over 6 speeldagen play-downs - wie er al dan niet degradeert. Belangrijk verschil met de play-offs bovenin: er vindt geen halvering van de punten plaats. De 2 teams die laatst eindigen in de play-downs zakken sowieso. Ook een derde club kan nog dalen, maar daarvoor is er nog een barragepartij (heen- en terugwedstrijd) tegen de winnaar van de Promotion Play-offs in de Challenger Pro League.

Wat bij gelijke stand? 

In de Champions’ en Europe Play-offs worden de punten na de reguliere competitie dus gehalveerd. Bij een oneven cijfer wordt het puntentotaal naar boven afgerond, en krijgt de club een asterisk achter zich. Bij een gelijke stand is een club met zo’n sterretje altijd in het nadeel. 

Indien beide teams (g)een asterisk én evenveel punten hebben, geeft de eindstand van de reguliere competitie de doorslag. De ploeg die daar het hoog gerangschikt stond, krijgt dan het voordeel. Bij de Relegation Play-offs, waar de punten niet gehalveerd worden, is dit de enige regel.