Skip to main content
NL
FSR

Pro League brengt gids “Proud to be onside” uit tijdens 6e Football for All-campagne

Het Belgisch voetbal gaat vanaf donderdag getooid in regenboogkleuren. De kapiteins dragen in de finale van de Croky Cup, maar ook komend weekend in de Jupiler Pro League, de Lotto Super League en de Challenger Pro League de regenboogband. Ook de cornervlaggen zijn tijdens de wedstrijden in regenboogmotief. Om de campagne kracht bij te zetten, brengt de Pro League de handleiding “Proud to be onside” uit. Daarin bieden we sportclubs tools aan om te werken aan een LGBTQIA+-vriendelijk klimaat.

Met de jaarlijkse Football for All-campagne tonen de Pro League en haar clubs hun engagement voor diversiteit, inclusie en respect. Wij staan op één lijn tegen holebi- en transfobie, zoals we dat doen tegen racisme en alle andere vormen van discriminatie en ongelijkheid. De doelstelling is duidelijk: iedereen moet zichzelf kunnen zijn. In onze stadions en daarbuiten. Daarom hullen onze clubs zich de komende wedstrijden al voor het zesde jaar op rij in regenboogkleuren via de kapiteinsband, de cornervlaggen en de LED-boarding.

Gids voor een LGBTQIA+-vriendelijke (sport)club 

Naast het uitdragen van de regenboogkleuren zet de de Pro League ook sterk in op beleid. Meer dan ooit reiken we voetbal- en sportclubs tools aan om een LGBTQIA+-vriendelijk klimaat te creëren op de club. Dit doen we met de nieuwe gids “Proud to be onside”, die samen met partnerorganisatie Out For The Win werd opgemaakt en we ter beschikking stellen van niet enkel voetbalclubs, maar alle sportclubs die er gebruik van willen maken. 

Het document, dat je kan raadplegen en downloaden via onze website, werd opgemaakt op basis van een  bevraging bij zowel spelers, staff als management van clubs. De gids helpt clubs met concrete tips bij vaak voorkomende aandachtspunten en zet alle betrokkenen op weg met ingrepen waarmee elke club, op elk niveau,  inclusiever kan worden.

Royale Union Saint-Gilloise, SK Beveren, Lommel SK en Cercle Brugge lopen als eerste pilootclubs al een traject en brachten  al enkele suggesties om in de praktijk. Volgend seizoen volgen andere profclubs. Samen met Out For The Win en lokale partners zal elke club een actieplan op maat uitwerken.

De Football for All-campagne maakt onderdeel uit van het Come Together-actieplan, waarin de Pro League, de Koninklijke Belgische Voetbalbond, ACFF en Voetbal Vlaanderen hun krachten bundelen tegen elke vorm van discriminatie. Zo richtten we samen een meldpunt op, waarop slachtoffers en getuigen van discriminerend gedrag terecht kunnen. Meer info via cometogether.be.