Skip to main content
NL
Pro League

Pro League neemt Lotto Super League over…

De Pro League organiseert voortaan ook de Lotto Super League, de hoogste afdeling in het vrouwenvoetbal. De Hoge Raad - het regelgevend orgaan binnen de Belgische voetbalbond - zette daarvoor het licht definitief op groen. De Pro League en de KBVB bereiden de overdracht al een tijdje voor, waardoor de Lotto Super League al in het seizoen 2023-2024 tot de profcompetities kan toetreden.

Lorin Parys, CEO van de Pro League, ziet deze transfer als een logische volgende stap voor de Lotto Super League. “De KBVB en de Pro League bundelen hun krachten en expertise voor de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal. Een logische stap in onze gezamenlijke ambities die we nu eindelijk kunnen zetten. De Pro League zet daarbij in op een zo sterk mogelijke topcompetitie die jonge speelsters doet dromen van een profcarrière. Een kwalitatieve Lotto Super League met ambitieuze teams én meer visibiliteit zal wekelijks duizenden meisjes inspireren om de voetbalschoenen aan te trekken en zorgt voor een grotere en kwalitatieve groep van talent voor de Red Flames. Zo versterken we samen met de KBVB en de vleugels het vrouwenvoetbal, van de basis tot de top.”

Na de Jupiler Pro League, de Challenger Pro League en de Croky Cup, wordt de Lotto Super League zo de vierde voetbalcompetitie in de schoot van de Pro League. Onze vrouwenreeks gaat in het laatste weekend van augustus van start, met 10 teams. Dat aantal vrouwenploegen zal de komende jaren ongetwijfeld nog groeien.

Samen met de Pro League-clubs bouwt Dennis Henderickx, sportief directeur van de Pro League, aan een strategisch plan voor de ontwikkeling van de Lotto Super League. “Het doel is om de hoogste vrouwenafdeling stelselmatig te doen groeien tot een uiterst professionele competitie. We werken hiervoor op verschillende basisdomeinen, zoals het versterken van de clubbesturen, talentdetectie, opleiding en infrastructuur. Ook de uitbouw van een bredere fanbasis, de ontwikkeling van mediarechten en commerciële groei zijn belangrijke werkpunten”, licht Henderickx toe. De Pro League werkt samen met de clubs en partners de krijtlijnen van dit plan concreet uit. 

Ook de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) gelooft sterk in de samenwerking met de Pro League om het vrouwenvoetbal verder uit te bouwen. Manu Leroy, CEO a.i. KBVB: “Sinds de lancering van ons ‘The World At Our Feet’ plan is het vrouwenvoetbal een strategische prioriteit voor de KBVB. Met meer dan 50.000 leden, is voetbal nu al de populairste vrouwelijke ploegsport. Maar er is nog een grote groeimarge, want amper 10 procent van alle voetballers in België is vrouwelijk. Daarom zetten we samen met Voetbal Vlaanderen en ACFF in op een jaarlijkse groei van 10% om zo meer dan 5.000 meisjes en vrouwen aan het voetballen te krijgen. De Pro League zet nu vol in op een zo sterk mogelijke topcompetitie die jonge speelsters doet dromen van een profcarrière en om ooit voor de Red Flames te spelen.”