Skip to main content
NL
Jupiler Pro League

Stathursday: genomineerden 'Youngster of the Year'…

Elke donderdag zoomen we in de rubriek ‘Stathursday’ in op boeiende statistieken aangeleverd door onze datapartner Stats Perform. Deze week richten we onze datablik op de drie genomineerden voor ‘Youngster of the Year’: Sergio Gómez, Rabbi Matondo en Charles De Ketelaere.

Naar jaarlijkse traditie zetten we maandag in stijl een punt achter het voetbalseizoen met de Pro League Awards: de ideale gelegenheid om de smaakmakers op de velden in de bloemetjes te zetten. Spelers, trainers en bestuurders van elke club konden in verschillende categorieën hun stem uitbrengen om de uitblinkers van het seizoen te bepalen. In het onderdeel ‘Youngster of the Year’ ontvingen Sergio Gómez (RSC Anderlecht), Rabbi Matondo (Cercle Brugge) en Charles De Ketelaere (Club Brugge) de meeste waardering.

Spaanse spurtbom

Begin dit seizoen arriveerde Sergio Gómez met mooie adelbrieven op Neerpede. Het jeugdproduct van FC Barcelona loste sindsdien de hoge verwachtingen in. Dat bewijzen ook de data van Stats Perform. De 21-jarige Spanjaard scoorde zes keer en gaf liefst elf assists, waardoor hij betrokken was in 21,52 procent van de doelpunten van RSCA dit seizoen. Op één assist en een goal na, liet Sergio Gómez die statistieken wel allemaal optekenen voor de winterstop.

Zelfs al sputterde zijn motor de laatste weken mede door een blessure, niemand in de Jupiler Pro League zette dit seizoen meer sprints in dan Sergio Gómez. Met 280 spurts houdt hij Dante Vanzeir (277) en Hugo Cuypers (270) achter zich. De linksbuiten van Paars-Wit legde in totaal 411,24 kilometer af in 38 wedstrijden. Slechts vier spelers hebben meer kilometers op de teller. Daarvan werkte Sergio Gómez 48,54 kilometer af aan hoge intensiteit, een statistiek waarin hij enkel Hugo Cuypers (49,59) voor zich moet dulden.

Zijn snelheid en loopvermogen gebruikt de seizoensrevelatie in de eerste plaats om ploegmaats in stelling te brengen. Inclusief corners, leverde Sergio Gómez namelijk 290 voorzetten af. Daarmee laat de Spanjaard eerste achtervolger en assistkoning Junya Ito (246) mijlenver achter zich. Een belangrijk werkpunt voor Sergio Gómez is echter zijn precisie, want van die 290 voorzetten komen er amper 52 aan. Tegenover gemiddeld 7,63 voorzetten per match staan slechts 1,71 gecreëerde kansen.

Rappe Rabbi

Dat Cercle finaal nog kon meedingen naar een plek in de Europe Play-offs, in plaats van te strijden tegen degradatie, hebben de Bruggelingen in grote mate aan Rabbi Matondo te danken. Na zijn eerste treffer tegen KV Mechelen eind oktober zette de Vereniging een knappe reeks van 24 op 30 neer. Uiteindelijk zal de 21-jarige Matondo - die zijn opleiding genoot bij Cardiff, Manchester City en Schalke 04 - afklokken op 9 doelpunten en 2 assists.

De flankaanvaller van Cercle was zo betrokken bij 22,45 procent van de Brugse goals. Enkel Dino Hotic (34,69 procent) had binnen die ploeg een groter scorend aandeel. Rabbi Matondo viel het voorbije seizoen vooral op door zijn explosieve speelstijl. Slechts drie spelers poogden vaker iemand te dribbelen dan de jonge Welshman (129 dribbelpogingen). Niet altijd met evenveel succes, want daarvan lukten 45 dribbels. In die dataranking zakt Matondo naar een - nog steeds fraaie - achtste plek in de Jupiler Pro League.

Zijn explosiviteit en dribbelacties zet Matondo wel nuttig in. Geen enkele speler trapte na het drijven met de bal vaker op doel dan de dribbelkont. Zo’n acties leverden hem liefst 39 schoten op. Daartegenover staan wel slechts 25 voorzetten. Dat heeft er ongetwijfeld mee te maken dat Matondo op een eiland staat en er van hem verwacht wordt om zelf de actie te maken. Als Matondo zijn kwaliteiten ook kan aanwenden om ploegmaats te bereiken, wacht hem ongetwijfeld een mooie toekomst.

Sergio Gómez en Rabbi Matondo zijn nieuwe gezichten in de Jupiler Pro League, maar Charles De Ketelaere is dat niet. Het jeugdproduct van Club Brugge brak vorig seizoen helemaal door en bevestigde in de jaargang 2021-2022 zijn grote talent. Dat blijkt ook uit de data van Stats Perform. Met 14 doelpunten op een xG-cijfer van 12,52 doelpunten toont de Rode Duivel zich niet alleen doelgericht, maar ook steeds doeltreffender. 

De Ketelaere nam offensief ook een belangrijke rol op bij Club Brugge. Bovenop zijn 14 goals liet hij ook 8 assists optekenen, waardoor hij een voet had in 27,85 procent van de Brugse treffers. Daardoor is zijn aanvallend belang bij de landskampioen het grootst. Hans Vanaken (25,32 procent) en Noa Lang (24,05 procent) stonden op dat gebied in zijn schaduw dit seizoen.

Dit seizoen heeft ‘CDK’ zijn actieradius duidelijk vergroot, want bovenop zijn efficiëntie voor doel behoren zijn loop- en dribbelstatistieken ook bij de beste van de Jupiler Pro league. Zo realiseerde hij het voorbije seizoen 55 geslaagde dribbels, slechts drie spelers (Loïc Lapoussin, Moussa Al-Tamari en Noa Lang) deden beter. De Ketelaere had daar 110 pogingen voor nodig, ofwel de helft van zijn dribbels lukt. 

Daarnaast legde de polyvalente aanvallende middenvelder in 38 competitieduels (inclusief Play-offs) 382,37 kilometer (14e in de dataranking) af, waarvan 41,4 kilometer aan hoge intensiteit (5e). Daarnaast trapte hij ook nog eens 92 voorzetten (14e). Indrukwekkende statistieken, die de ontbolstering van het Belgisch talent staven.

Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van de inzichten van StatsPerform. Onze exclusieve partner verzamelt en beheert de meest uiteenlopende performance data van de wedstrijden in de Jupiler Pro League en 1B Pro League. De overeenkomst met StatsPerform heeft drie doelen: sportieve ondersteuning voor onze clubs, kwalitatievere verslaggeving op Eleven Sports en sterkere communicatie.

Onze clubs kunnen onder meer een beroep doen op live tracking data, zodat trainers tijdens de wedstrijden kunnen bijsturen op basis van data. Wat het televisie- en communicatieluik van het partnership betreft, focussen de Pro League en Eleven op het creëren van meerwaarde voor fans. De officiële data van StatsPerform bieden supporters een unieke inkijk op de prestaties van hun favoriete club of speler.

Meer weten over de samenwerking met onze exclusieve datapartner? Neem dan zeker hier een kijkje.